Vrouwen van Syriëstrijders in het gevangenenkamp Al-Hol in Syrië

Vilvoordse vrouw die naar Syrië trok, in beroep vrijgesproken voor terrorisme

Een jonge vrouw uit Vilvoorde is door het Brusselse hof van beroep vrijgesproken voor terrorisme. In eerste aanleg kreeg ze nog een effectieve celstraf van 4 jaar voor de deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. De jonge moslima trok op 17-jarige leeftijd naar Syrië, waar ze huwde met een Syriëstrijder. In 2020 keerde ze terug naar ons land, samen met haar kinderen. 

Noura F. kwam in haar jeugd in contact met Sharia 4 Belgium-kopstuk Houssien Elouassaki, met wie ze op 17-jarige leeftijd naar Syrië reisde. Na zijn dood trouwde ze met een andere Vilvoordse Syriëstrijder, Ali Houdaifa Ammi, met wie ze verschillende kinderen kreeg, en die wellicht ook gedood is. In 2019 vluchtte ze naar Turkije, waar ze een jaar lang verbleef, om in 2020 terug te keren naar ons land

De jonge vrouw was intussen al bij verstek veroordeeld tot 5 jaar cel voor de deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering, maar tekende verzet aan tegen dat vonnis. De Brusselse correctionele rechtbank was echter overtuigd van haar schuld en legde haar een effectieve celstraf van 4 jaar op. Het feit dat ze in Syrië een gezin had gesticht met jihadist Houdaifa, was voor de rechter een bewijs van het feit dat ze zich actief ten dienste had gesteld van IS. 

Noura F. heeft altijd volgehouden dat haar leven in het kalifaat één grote nachtmerrie was en dat ze voortdurend opgesloten, mishandeld en verkracht was. Naar eigen zeggen kampte ze met een moeilijke thuissituatie en met psychische problemen, waardoor ze al jong met het gerecht in aanraking kwam. In die periode vluchtte ze nadien verschillende keren weg uit het opvangcentrum waar ze zat. Volgens haar advocaten was ze op zoek naar haar identiteit beginnen te radicaliseren en uiteindelijk in een impulsieve bui naar Syrië getrokken.Ze trok samen met haar advocaat Caroline Heymans naar het hof van beroep, dat wél geloof hechtte aan haar versie van de feiten. Het hof besliste woensdag om de vrouw over de volledige lijn vrij te spreken. 

Meest gelezen