© ap

VN willen verantwoordelijke gifgasaanval Syrië identificeren

De Verenigde Naties zullen proberen om “de verantwoordelijken duidelijk te identificeren” en de daders van de “chemische” aanval in het noordwesten van Syrië “verantwoording” doen afleggen. Dat heeft de speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura dinsdag gezegd.

“De VN gaan vragen, en ik ben zeker dat er een bijeenkomst van de Veiligheidsraad zal komen, dat de verantwoordelijken duidelijk geïdentificeerd worden en verantwoording afleggen”, zo verklaarde de Mistura op een persbriefing in de marge van de Syrië-conferentie die momenteel plaatsvindt in Brussel. “Van wat wij begrepen hebben, ging het om een chemische aanval uit de lucht”, zo voegde hij toe.

De Mistura betreurde dat elke poging tot vredesonderhandelingen steevast getorpedeerd wordt. “Maar wij gaan niet opgeven. Integendeel, wij gaan deze momenten van horror gebruiken om te tonen dat ze niet zullen winnen”, aldus de gezant, die ondanks alles een nieuwe ronde in de vredesonderhandelingen wil organiseren.

Net als Frankrijk en Groot-Brittannië verwees de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Federica Mogherini meteen naar het regime van president Bashar al-Assad. “De belangrijkste verantwoordelijkheid ligt bij het regime, eerst en vooral omdat het de verantwoordelijkheid heeft om de bevolking te beschermen in plaats van aan te vallen”, aldus Mogherini, die erop hamerde dat de daders niet onbestraft mogen blijven.

Bij een aanval in het noordwesten van Syrië, dat te boek staat als bolwerk van rebellen en jihadisten, kwamen dinsdag minstens 58 mensen om het leven. Voor de oppositie staat het vast dat het regime “obussen met chemisch gas” heeft aangewend. Vanuit Damascus kwam er nog geen officiële reactie, maar een bron bij de veiligheidsdiensten deed de beschuldigingen af als “laster”. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van het regime, zei geen raid te hebben uitgevoerd in de regio.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer