Direct naar artikelinhoud
luchtvaart

CD&V: "Vliegen naar Brussel moet goedkoper"

CD&V: "Vliegen naar Brussel moet goedkoper"

Luchtvaartmaatschappijen die naar Brussel vliegen, moeten een korting krijgen van 30 procent op de luchthaventaks, vindt CD&V. Dit om nieuwe passagiers aan te trekken na de aanslag van 22 maart.

Wie met het vliegtuig vanuit Brussel reist, betaalt 26,22 euro om te vertrekken en 16,6 euro om over te stappen. Luchtvaartmaatschappijen zoals Brussels Airlines en Thomas Cook verrekenen die taks in hun ticketprijs en storten het bedrag door aan de luchthaven, die daarmee een stuk van haar investeringen en de dagelijkse werking betaalt. Maar na de aanslagen hebben vliegmaatschappijen ondersteuning nodig.

"Laten we de luchthaventaks met 30 procent verlagen", zegt CD&V-Kamerlid Veli Yüksel. Hij pleit voor een tijdelijke verlaging van minstens zes maanden. "Die ingreep zou veel passagiers naar Brussel halen. Zo krijgen de luchthaven en de vliegmaatschappijen de boost die ze nodig hebben."

Sinds de aanslagen happen de luchtvaartmaatschappijen naar adem. Ze konden toen twaalf dagen niet vliegen op Zaventem en verloren ongeveer 200.000 passagiers in de nasleep. Een klap die niet zo makkelijk wordt goedgemaakt, zelfs niet door het eenmalige reizigersrecord dat op 28 juli werd gevestigd.

Concurrentiestrijd

"Het aantal passagiers groeit, maar dat wil niet zeggen dat alles in orde is", zegt Yüksel. "De maatschappijen hebben hun ticketprijzen verlaagd, wat een grote impact heeft op hun inkomsten. Bovendien bestaat de reizigersgroei vooral uit transitpassagiers die doorvliegen naar andere bestemmingen. Zij bezoeken Brussel niet en pompen dus ook geen geld in de lokale economie."

30%: met zoveel wil CD&V-Kamerlid Veli Yüksel de luchthaventaks tijdelijk verlagen

Yüksel pleit ook voor een grootschalige promotiecampagne vanuit de federale en de regionale overheden. "Nu heeft iedereen zijn eigen campagne, maar die versnippering zorgt ervoor dat de boodschap niet echt wordt gehoord. We hebben een duidelijke slogan nodig die tot in New York, Moskou en Peking te horen is. Daarvoor moeten we op alle niveaus samenwerken."

CD&V-Kamerlid Veli Yüksel

Bij Brussels Airlines reageren ze voorzichtig positief. "Wij verwelkomen initiatieven om de luchtvaart te stimuleren na de aanslagen. Luchthaventaksen zijn belangrijk in de internationale concurrentiestrijd", zegt woordvoerder Geert Sciot. "Tegelijk moet je wel opletten dat de luchthaven voldoende inkomsten overhoudt, want Brussels Airport heeft die nodig om de nodige investeringen te doen in het belang van de reiziger."

Bij CD&V is men ervan overtuigd dat de verlaagde inkomsten van de luchthaventaks zullen worden gecompenseerd door de toename van het aantal reizigers.