© atv

Belgisch voetbal lijdt recordverlies van 156 miljoen euro, Antwerp slechtste leerling van de klas

De Belgische profclubs hebben een nieuw recordverlies geleden. Samen gingen ze voor 156 miljoen euro in het rood. Antwerp is met een verlies van 31,5 miljoen euro de slechtste leerling van de klas.

Wim Conings

LEES OOK. OVERZICHT. De jaarrekeningen in het Belgische profvoetbal: drie Antwerpse clubs bij de slechtere leerlingen van de klas

Het gaat om de cijfers van het boekjaar 2021/2022, die dus betrekking hebben op vorig seizoen. Slechts vier teams uit de Jupiler Pro League zijn erin geslaagd winst te maken: Club Brugge, Charleroi, Anderlecht en KV Kortrijk. Al zouden de cijfers van Anderlecht eveneens bloedrood geweest zijn als de aandeelhouders geen enorme kapitaalsverhoging doorgevoerd zouden hebben. Met meer dan 31 miljoen euro verlies is Antwerp de slechtste leerling van de klas, gevolgd door Standard, dat 22 miljoen verlies totaliseert. De Rouches lijken zich net zoals KV Oostende serieus zorgen te moeten maken over hun licentie: de Amerikaanse eigenaars lijken immers niet geneigd de portefeuille open te trekken.

LEES OOK. COMMENTAAR. “De jaarrekeningen bewijzen: niet elke buitenlandse investeerder is de reddende engel die onze voetbalclubs zo graag willen”

2021/2022 was om meerdere redenen geen makkelijk jaar voor onze profclubs. Zo moesten er nog wedstrijden zonder fans afgewerkt worden door de coronacrisis, waardoor de clubs ticket- en andere wedstrijdgerelateerde inkomsten misliepen. Tegelijkertijd werd vanaf 1 januari 2022 de sociale zekerheidsbijdrage voor spelerslonen opgetrokken en de recuperatie van het belastingsvoordeel voor voetbalclubs licht beperkt. Bijkomend was er ook de energiecrisis. Een club als AA Gent schat in hun jaarrekening dat die hen meer dan een miljoen euro meer gekost heeft.

Toch pleit dat de clubs niet vrij, want ondanks alles bleven ze in sommige gevallen maar geld uitgeven aan nieuwe spelers en contracten. Gelukkig lijkt de sector zich daar zelf ook van bewust. Eerder deze week werd de Pro League Business School voorgesteld, een initiatief van de Pro League om de managers van Belgische voetbalclubs te helpen een duurzaam beleid te voeren. “Als we kijken naar de precaire financiële toestand van onze clubs, kunnen we alleen maar zeggen: het moet beter”, zei CEO Lorin Parys daar.