Welke strategie schuilt er achter China’s gemilderde toon richting Taiwan?

In aanloop naar de Taiwanese presidentsverkiezingen in 2024 probeert China de Taiwanese oppositie aan de winst te helpen.

Waarom is dit belangrijk?

Taiwan is een hete twistappel tussen geopolitieke rivalen China en de Verenigde Staten. Het democratische eiland wordt beschouwd als Chinees grondgebied, maar de VS is een belangrijke bondgenoot. Ondertussen aast China op een volledige machtsovername van het eiland. Welke binnenlandse politieke partij de macht heeft in Taiwan speelt daarin een grote rol.

In het nieuws: De vicevoorzitter van de grootste Taiwanese oppositiepartij Kuomintang (KMT), Andrew Hsia, reist deze week naar China.

  • De voorbije drie jaar zette China extra druk op Taiwan om de Chinese soevereiniteit te aanvaarden, waarvan het volgens Beijing onderdeel van uitmaakt. De Chinese overheid doet dit door indrukwekkende grote militaire oefeningen rond Taiwan te laten plaatsvinden. Het eiland negeert die territoriale claims, tot China’s frustratie.
  • Hsia is een voormalige Taiwanese diplomaat en ontmoet in China het hoofd van het Bureau voor Taiwanese Zaken en topdiplomaat Song Tao, zo bericht de nieuwssite Bloomberg. Later ontmoet hij ook Wang Huning, de nummer vier van de heersende Chinese Communistische Partij. Het gebeurt maar zelden dat twee toppolitici van China en Taiwan elkaar ontmoeten. Hsia zal in China spreken over “de Taiwanese bezorgdheden, de veiligheid van het zeegebied in de Straat van Taiwan en de verwachtingen omtrent regionale vrede en stabiliteit.” Dat meldt het persagentschap Reuters.

Meer invloed

  • Gewoonlijk steunt de KMT de nauwe banden met China. Het is ook de partner op Taiwan waar China het liefst mee samenwerkt, aangezien de KMT ook Taiwan als onderdeel van China beschouwt. Sinds 2016 wordt de president geleverd door de Democratische Progressieve Partij die liever aanleunt bij de VS en inzet op onafhankelijkheid.
  • Het lijkt erop dat Chinees president Xi Jinping zijn agressieve manier van optreden richting Taiwan verzacht heeft naar een meer diplomatieke toenadering. Ondertussen kondigde Beijing ook aan dat het enkele handelssancties zal terugdraaien.
    • Dat er in januari 2024 presidentsverkiezingen zijn in Taiwan speelt uiteraard een rol. Xi wil op een goed voetje staan bij Taiwenese pro-Beijing politici. Op die manier wil hij zoveel mogelijk invloed verwerven over het eiland.
  • Een beter beeld van China bij de Taiwanezen kan mogelijk de KMT helpen om te winnen bij de presidentsverkiezingen. Het toont ook aan dat China in staat is om in dialoog te treden met Taiwan, zonder met de regering die onafhankelijkheid verkiest te moeten praten.

(ns)

Meer