Ombudsman Bart Weekers over autokeuringen
Volledig scherm
PREMIUM
Ombudsman Bart Weekers over autokeuringen © Henk Deleu, Mine Dalemans

HLN ONDERZOEK. Recordaantal klachten over autokeuring: te duur, te lang wachten en te snel afgekeurd. “Vaak is het een puur machtsspel­le­tje”

Te duur, te lang wachten, slechte communicatie en geen uitleg als je auto afgekeurd wordt. In 2022 kwam een recordaantal klachten binnen over de autokeuring. De Vlaamse ombudsman is het beu, de minister start een audit. En toch mogen dezelfde zes private bedrijven al bijna honderd jaar lang die keuringen uitvoeren. Wat loopt er fout? Betaalt u te veel of niet? En zijn ze te streng? Onze onderzoeksredactie lichtte de autokeuringen door.

231 reacties

  • Eddy Janssens

    3 maanden geleden
    Een keuring moet blijven natuurlijk, maar niet ieder jaar , en zeker niet in een garage . Uw banden en remmen gaan daar nog eerder versleten zijn, uw lichten zullen nooit goed gestaan hebben, enz….ze zullen altijd wel iets vinden om u op kosten te jagen.
  • maerten rijpstra

    8 maanden geleden
    De reacties hebben eindelijk gehoor gekregen. Het opheffen van de alleenrechten op autokeuringen is een prima zaak. De huidige stations maakte er een potje van door de richtlijne op eigen wijze te intrepetreren. Een keuring dient onafhankelijk te gebeuren en gericht te zijn op een behoorlijke technische staat van het voertuig. Niet meer, niet minder. En dat tegen een redelijk tarief, men hoeft er geen grootverdiener van te worden maar een normaal gezond bedrijf.
  • Filip Van steenkiste

    11 maanden geleden
    Onlangs naar de keuring geweest in Kontich...na 2u30 wachten in de rij vroeg ik aan de (vriendelijke) dame, die vooraf checkt of je de juiste papieren bij je hebt, wat er mis was die dag... Het antwoord was; "voor ons is het eindelijk eens een rustigere dag dan normaal". Ik heb er die dag exact 4u45 over gedaan om mijn wagen te laten keuren. Gelukkig had ik een dag verlof genomen, maar wat een puur tijdverlies. Dat is toch niet meer van deze tijd !? (Sic.)
  • Glenn Verbauwhede

    11 maanden geleden
    De keuze laten aan consument waar hij auto laat keuren. Is goed voor de concurrentie. Uiteraard moet overheid Meer en beter controles uitvoeren
  • florent wermoes

    1 jaar geleden
    En wat als je wagen zich in het buitenland bevind op het ogenblik dat de keuring dient te gebeuren. Waarom geen europees akkoord? Voor boetes kan dit wel maar ja dan verliezen de keuringscentra's klanten. Dus extra bijbetalen voor laattijdige keuring.