dycj - Imaginechina

Australië haalt Chinese bewakingscamera's in overheidsgebouwen weg: "Onacceptabel risico voor onze nationale veiligheid"

In Australië worden meer dan 900 veiligheidssystemen, onder meer bewakingscamera's van Chinese makelij verwijderd. De camera's zijn voornamelijk geïnstalleerd bij Australische overheidsgebouwen. Deze situatie houdt een "onacceptabel risico voor de nationale veiligheid" in, aldus de Australische minister van Cyberveiligheid. De overheden van de Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk gingen de Australische regering voor. 

Het Australische ministerie van Defensie heeft beslist om veiligheidssystemen van Chinese makelij uit zijn overheidsgebouwen weg te halen. In totaal zullen er 913 Chinese veiligheidssystemen verdwijnen, waaronder bewakingscamera's, intercoms, elektronische toegangssystemen en videorecorders. De systemen worden gemaakt door het bedrijf "Hikvision and Dahua", dat deels in handen is van de communistische Chinese regering. "Dat is een probleem, en we zullen er onze schouders onder zetten", aldus de Australische minister van Defensie Richard Marles. 

De Chinese inlichtingenwet

Bedrijven die (deels) in handen zijn van de Chinese regering, vallen onder de nationale inlichtingenwet. Die wet verplicht hen om samen te werken met de Chinese inlichtingendiensten. De Chinese regering heeft dus bijvoorbeeld recht op de gemaakte beelden van Chinese bewakingscamera's of kan informatie van intercoms in handen krijgen. 

De woordvoerder van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Mao Ning bekritiseert de beslissing van Australië. Ning noemt het een "overdreven actie". "Op deze manier maakt Australië misbruik van hun macht, en dat om Chinese bedrijven te onderdrukken en te discrimineren", voegt ze eraan toe. 

Ze hoopt dat Australië tot bezinning komt. En dat het land een "eerlijke en niet-discriminerende omgeving creëert voor Chinese ondernemingen". Daardoor zal het wederzijdse vertrouwen worden bevorderd, net zoals de samenwerking tussen de landen. 

Australië volgt met deze beslissing het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Deze landen beslisten vorig jaar al om Chinese veiligheidssystemen, zoals bewakingcamera's, te weren uit hun overheidsgebouwen. Ook de Belgische stad Oudenaarde heeft Chinese bewakingscamera's vervangen uit angst voor spionage. 

Meest gelezen