James Arthur Photography

FAVV roept Oost-Vlamingen op om alert te zijn voor vogelgriep, na grote uitbraak aan Donkmeer in Berlare

Het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) roept Oost-Vlamingen op om alert te zijn voor de vogelgriep, vooral als je in de buurt van een meer woont. De vogelgriep circuleert momenteel sterk onder wilde vogels en recent werden er veel dode vogels aangetroffen aan het Donkmeer in Berlare.

Aan het Donkmeer in Berlare werden recent heel wat dode kokmeeuwen aangetroffen. "Dat is niet verwonderlijk. De vogelgriep is al een tijdje sterk aan het circuleren bij wilde vogels, en die vertoeven graag aan een meer", reageert Hélène Bonte van het FAVV. "Wie in de buurt van een meer woont en zelf kippen of ander pluimvee houdt, raden wij dan ook sterk aan de dieren preventief te beschermen. Dan kan door de voederbakken binnen in het hok te plaatsen, en een net te spannen boven de kippenren, zodat wilde vogels er niet bij kunnen."

Het agentschap vraagt ook aan wandelaars om voorzichtig te zijn. "Als je een dode of zieke vogel in het wild zou aantreffen; raak die dan zeker niet aan en meld het via de vogelgrieplijn. Zo kunnen wij onderzoeken of het effectief om vogelgriep gaat en de verspreiding in kaart brengen", besluit Bonte. Je kan de vogelgrieplijn bereiken via het gratis nummer 0800 99 777.

Meest gelezen