Onze geldexpert Pascal Paepen vergelijkt de verschillende mogelijkheden om te sparen voor een zorgeloos pensioen.
Volledig scherm
PREMIUM
Onze geldexpert Pascal Paepen vergelijkt de verschillende mogelijkheden om te sparen voor een zorgeloos pensioen. © Getty Images / Sofie Silbermann

Hoeveel kosten en belastingen betaal je op je pensioenspaarpot? Geldexpert: “Wat nu geldt, is geen garantie voor de toekomst”

Sparen voor je pensioen kan aardig wat keuzestress met zich meebrengen. Elk fonds en iedere verzekering heeft een eigen kostenplaatje en fiscale eigenschappen, om nog maar te zwijgen over de (vaak grote) onderlinge verschillen per aanbieder. We overlopen samen met onze geldexpert Pascal Paepen de meest courante pensioenspaarformules, hun kosten en hoe het zit met je belastingen. “Na je 65ste valt hier een voordeel weg en is het niet interessant om nog bij te storten.”

  1. “De echte verliezers zijn de Belgen die nooit beleggen en enkel cash bezitten”: expert Pascal Paepen zegt wat u moet doen na barslecht jaar voor pensioenspaarders
    PREMIUM

    “De echte verliezers zijn de Belgen die nooit beleggen en enkel cash bezitten”: expert Pascal Paepen zegt wat u moet doen na barslecht jaar voor pensioens­paar­ders

    De gemiddelde Belgische pensioenspaarder heeft vorig jaar 16 procent verlies geleden. HLN kondigde dat totale verlies van 4 miljard euro vorige maand al aan, en ook een nieuwe berekening van Infront en ‘De Tijd’ komt tot dat resultaat. Een zoveelste klap voor de portemonnee van de hardwerkende Vlaming, zo lijkt het op het eerste gezicht. Al ziet onze financiële expert Pascal Paepen dat anders. Hij legt haarfijn uit wat u moet doen als uw pensioen in zicht is en wat als het nog veraf is. Is het interessant om te veranderen van fonds? Of over te stappen naar een pensioenspaarverzekering?
  2. “Op een jaar tijd is zo’n 4 miljard euro van pensioenspaarfondsen in rook opgegaan”: wat doe je best als je op die manier aan pensioensparen doet?
    PREMIUM

    “Op een jaar tijd is zo’n 4 miljard euro van pensioens­paar­fond­sen in rook opgegaan”: wat doe je best als je op die manier aan pensioen­spa­ren doet?

    Als je zelf geen actief belegger bent, vind je het misschien niet zo erg dat de beurzen er een slecht jaar hebben opzitten? Maar doe je wel aan pensioensparen via een pensioenspaarfonds? Weet dan dat je dit jaar ook wat armer bent geworden door de dalingen op de beurzen. Wat doe je dan best? We vragen het aan onze geldexpert Pascal Paepen. Die geeft concreet advies waarmee je als pensioenspaarder kan schuilen voor een storm op de financiële markten.