Door de hogere rentes ruilen de Belgen massaal hun zichtrekening in voor een termijnrekening

De termijnrekeningen winnen opnieuw aan populariteit. Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) brengen die spaarproducten meer geld in het laatje.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in de zomer van 2022 begonnen met het geldbeleid te verstrakken. Sindsdien is de rente al met 300 basispunten gestegen. De depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze parkeren bij de nationale centrale banken - bedraagt voortaan 2,5 procent. De financiële instellingen hebben daardoor meer ruimte om hun spaarders een hogere vergoeding uit te betalen. Ook de termijnrekeningen brengen meer op.

In het nieuws: Uit cijfers die De Tijd opvroeg bij de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat de tegoeden van Belgen op deposito’s met een vaste looptijd bij Belgische banken in de tweede helft van 2022 met bijna 7 miljard euro zijn gestegen tot 11 miljard euro, het hoogste peil sinds begin 2017. 

  • De bedragen op de zichtrekeningen daarentegen daalden in de tweede jaarhelft met bijna 8 miljard euro naar 125 miljard euro.
  • De tegoeden op spaarboekjes bleven ongeveer stabiel.

K

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer