Stad Antwerpen solidair met slachtoffers aardbevingen in Turkije en Syrië: 20.000 euro voor Rode Kruis en vlaggen halfstok

De stad Antwerpen leeft mee met Turkije en Syrië na de aardbevingen op 6 februari. De stad gaat 20.000 euro doneren aan het Rode Kruis en stuurt een medewerker van Brandweerzone Antwerpen mee met B-fast. Daarnaast zullen alle vlaggen aan het stadhuis halfstok hangen, net zoals de Turkse vlag aan Het Steen.

Antwerpen gaat steun bieden op de plaats van de aardbeving. "Het schepencollege heeft beslist om vanuit Ontwikkelingssamenwerking, de bevoegdheid van schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA), 20.000 euro te doneren aan het Rode Kruis, dat ter plaatse is. Daarnaast zullen we ook een medewerker van onze brandweerzone met het B-fast team meesturen om de slachtoffers te helpen", vertelt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

In eigen stad zal het stadsbestuur ook haar medeleven betuigen. "De vlaggen aan het stadhuis zullen vrijdag en zaterdag halfstok hangen, net zoals de Turkse vlag en een neutrale vlag, voor Syrische en andere slachtoffers, aan Het Steen." Vrijdagmiddag om 12 uur zal de beiaard van de kathedraal het volkslied van Turkije spelen.

Verbondenheid

Volgens De Wever heeft de stad een verbondenheid met Turkije en Syrië. "Al tientallen jaren wonen hier veel inwoners met Turkse roots, sinds kort is er ook een Syrische gemeenschap, door de oorlog. Dat wil zeggen dat onze inwoners nog familie hebben op de plaats van de ramp en dat ze daar misschien wel mensen verloren zijn. Het is belangrijk voor die mensen dat de stad, waarin ze wonen, meeleeft en in actie komt." 

Hulpacties

Heel wat Antwerpenaren organiseren intussen acties om hulpgoederen op te sturen naar Turkije en Syrië. "Dat is een spontaan initiatief van onze gemeenschappen. Wij gaan helpen en coördineren als dat nodig is. Zo hebben we deze week al wat bijgestuurd tijdens chaotische momenten, om ervoor te zorgen dat de logistiek vlot verloopt. We staan altijd open om ondersteuning te bieden."

Ook de stad Mechelen biedt steun en doneert 10.000 euro aan de hulpdiensten ter plaatse.

Meest gelezen