Bouwt zoon van Bobbejaan Schoepen een pretpark aan de luchthaven van Deurne?

Jack Schoepen, zoon van de legendarische Bobbejaanland-oprichter Bobbejaan Schoepen, gaat zijn vader achterna en hoopt een luchtvaartpretpark te bouwen in Deurne. Er zijn evenwel nog een heleboel procedures te doorzwemmen en de nodige miljoenen euro’s lijken nog niet meteen klaar te liggen. De bouw start ten vroegste in 2024.

In het nieuws: Het pretparkproject Captain Jack bevestigd geselecteerd te zijn voor de ontwikkeling van “een luchtvaartresort” aan de Luchthaven van Antwerpen-Deurne. “Dit project wordt een totaalbeleving rond luchtvaart voor jong en oud”, zo klinkt het. “Captain Jack hoopt om binnenkort deze hotspot voor luchtvaart met recreatie, educatie en sportfaciliteiten te kunnen bouwen.”

De spilfiguur: Jack Schoepen groeide op in Bobbejaanland, het familiepark dat zijn ouders in 1961 oprichtten. Hij was er ook aan de slag als operations en staff manager, maar verliet het bedrijf toen het pretpark nieuwe eigenaars kreeg.

Sinds 2005 is Jack consultant in de pretparksector en bereidt hij een eigen themapark voor, met de vehikels Skice Development I en II als financiële onderbouw.

De doorbraak: Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid geeft Schoepen groen licht om te onderzoeken of een themapark rond luchtvaart mogelijk is op een nog te ontwikkelen recreatiezone nabij de luchthaven van Deurne. Dat opent de deur voor een huurcontract (recht van opstal) voor 40 jaar.

Ideeën genoeg: Mogelijke attracties zijn een skydive, een zaal voor drones, een attractie met een grote ballon en een hotel in een omgebouwde jumbojet.

Maar nog vele hindernissen:

  • De kosten voor het park worden geraamd op 200 miljoen euro. Het is nog onduidelijk waar Schoepen die enorme som zal halen.
  • Er zijn ook nog een heleboel procedures te doorlopen, zoals de goedkeuring van een omgevingsvergunning of het mobiliteitsplan. Daarbij moet nagegaan worden welke nieuwe wegen er eventueel aangelegd moeten worden.
  • De bouw zou ook 10 jaar kunnen duren, in verscheidene fasen. Als de werkzaamheden ergens in 2024 kunnen starten, zou het luchtvaartpark in 2034 volledig af zijn.

Nog dit: Bij de aankondiging van Legoland – een ambitieus project nabij Charleroi – klonk het bij de uitbaters van de huidige grote pretparken dat België het land is met het meeste pretparken per inwoner. Met Captain Jack komt er op termijn mogelijk nog eentje bij.

(as)

Meer