Bo Coolsaet (83) na jaar in cel opnieuw vrij

Bo Coolsaet is vrijgelaten uit de gevangenis.© BELGA

Uroloog Bo Coolsaet heeft maandag de gevangenis mogen verlaten. Hij was veroordeeld tot twee jaar effectief voor de aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte.

Marc Klifman

Begin maart 2022 jaar meldde Bo Coolsaet – de bekendste uroloog van het land – zich aan in de ­gevangenis van Brugge om zijn straf uit te zitten. Hij zat sindsdien opgesloten in de medische vleugel van de gevangenis. Coolsaet was als tachtigplusser een van de oudste gevangenen in ons land. Hij zat bijna een volledig jaar achter de tralies, maar maandag mocht hij onder strikte voorwaarden de gevangenis verlaten. Dat bevestigen verschillende bronnen aan Nieuwsblad.

Coolsaet werd in december 2020 in beroep veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor de verkrachting en aanranding van een minderjarige patiënte. De feiten speelden zich af tussen 2006 en 2008. Een meisje van toen 15 jaar consulteerde hem voor pijn in de onderbuik. Volgens de diagnose van Coolsaet ging het om een blaaspijnsyndroom. Om dat te behandelen, gebruikte hij een vibrerend apparaat, dat eigenlijk als seksspeeltje op de markt was. Volgens de vrouw bracht Coolsaet haar tot een orgasme, raakte hij zelf ook opgewonden en volgden er on­gewenste aanrakingen. Zo zou hij haar in de nek gekust en betast hebben, ook al heeft Bo Coolsaet die aantijgingen altijd met klem ontkend.

Vier jaar cel

Zowel in eerste aanleg als in ­beroep oordeelde het openbaar ministerie dat er onvoldoende bewijs was, maar de rechtbank veroordeelde hem toch tot een ­gevangenisstraf van vier jaar, waarvan de helft effectief. Eind 2020 werd die straf in beroep ­bevestigd. Coolsaet en zijn raadslieden bleven evenwel volhouden dat het toestel en de behandeling wél medisch nut hadden en dat hij nu eenmaal een familiaire mens is. Het slachtoffer zelf deed tijdens het proces in beroep ook haar verhaal. ‘Ik heb altijd de waarheid gesproken’, zei ze. ‘Ik heb me moeten uitkleden en hij knuffelde me net voor de behandeling begon. (...) Bo Coolsaet was een vriend van mijn ouders. Hij en ik weten allebei wat er ­gebeurd is. Maar hier zijn nu veel leugens verteld. Ik was ook bang om het op te nemen tegen zo’n ­gereputeerde man, met zoveel macht.’

Bo Coolsaet tijdens zijn proces in beroep.

Strikte voorwaarden

Coolsaet en zijn advocaten trokken na zijn veroordeling nog naar Cassatie, maar vingen ook daar bot. Daardoor moest de arts zich aanmelden in de gevangenis om minstens een deel van zijn straf effectief uit te zitten. Elf maanden zat hij vast, wegens gezondheidsproblemen op de medische boeg van de gevangenis. Op basis van een nieuw rapport werd ­geoordeeld dat er weinig gevaar is op recidive. Coolsaet mag de rest van zijn straf onder strikte voorwaarden thuis uitzitten. Zo mag hij uiteraard geen nieuwe feiten plegen, moet hij zijn slachtoffer vergoeden en is er ook een contactverbod opgelegd.

Het slachtoffer werd ingelicht over de vrijlating, maar volgens haar advocate Christine Mussche wenst ze daar niet op te reageren. ‘Als burgerlijke partij heb je niets te zeggen over de strafmaat, en wij hebben ons altijd waardig ­gedragen op dat punt. Voor mijn cliënte draaide het proces vooral rond de erkenning. Voor haar was het belangrijkste dat de rechtbank heeft bevestigd dat deze ­feiten nooit hadden mogen ­gebeuren. Dat is wat telde voor ons.’