Geen kaartjes meer beschikbaar voor expo met schilderijen van Johannes Vermeer in Amsterdam, maar wat maakt zijn werk zo bijzonder?

Er zijn op dit moment geen kaartjes meer beschikbaar voor de Vermeer-expo in het Rijksmuseum in Amsterdam. Voor de  tentoonstelling zijn meer dan 300.000 tickets verkocht. Het Rijksmuseum zegt nu de mogelijkheden te onderzoeken om meer mensen de kans te bieden om te komen kijken. De tentoonstelling brengt 28 werken van Johannes Vermeer samen uit de hele wereld, en dat is zo uitzonderlijk, dat je dit maar één keer in je leven kunt meemaken. Wat is er zo bijzonder aan Johannes Vermeer? Ontdek het hier, met de neus heel dicht op vijf meesterwerken.

Van Johannes Vermeer (1632-1675) uit Delft zijn amper 37 schilderijen bekend. 28 van zijn werken uit zeven landen zijn nu te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Nog nooit zijn zoveel Vermeers samengebracht.  Een buitenkans, waar veel liefhebbers al vele jaren op wachten. Dat blijkt uit de grote belangstelling: er zijn meer dan 300.000 tickets verkocht.

Er zijn geen kaartjes meer beschikbaar, maar het Rijksmuseum laat weten: "We bekijken de mogelijkheden om meer mensen de kans te bieden de tentoonstelling te zien. Houd onze website en social mediakanalen in de gaten." 

Maar wat maakt Vermeer nu zo uitzonderlijk? Dat er zo weinig werken zijn, speelt zeker een rol. Maar ook zijn bijzonder spel van licht en schaduw, de diepe kleuren, de verstilde sfeer binnenskamers, de vele verborgen en betekenisvolle details, de verrassingen die recente restauraties aan het licht hebben gebracht. We zoeken het uit door het vergrootglas boven te halen en enkele meesterwerken van héél dichtbij te bekijken. 

Klik op de cirkeltjes in de schilderijen om meer te weten te komen:

"Het melkmeisje" (1658-59) - Rijksmuseum Amsterdam

"Het brieflezend meisje bij het venster" (ca. 1657-58) - Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden

"Dame en dienstmeid" (ca. 1664-1667) - the Frick Collection New York

"Gezicht op Delft" (ca. 1660-1661) - Mauritshuis Den Haag

"Meisje met de fluit" ca. 1664-1667 - National Gallery of Art Washington

De expo Vermeer in het Rijksmuseum loopt van 10 februari tot en met 4 juni. Online reserveren is noodzakelijk. Meer details uit de werken van Vermeer vind je hier, met de stemmen van acteurs Joy Delima en Stephen Fry. "Meisje met de parel" hangt er maar tot eind maart; daarna verhuist het werk weer naar Den Haag, waar het te zien is in het Mauritshuis.

BEKIJK - Onze reporter bezoekt de expo in Amsterdam:

Videospeler inladen...

Meest gelezen