Tatiana Shilova.© victoriano moreno

ALLEMAAL ANTWERPEN. “Rusland en België, dat zijn twee verschillende planeten”

Elke weekdag plukken onze reporter en fotograaf een toevallige voorbijganger van straat voor een fijn gesprek. Want iedereen heeft een verhaal. En zeker in Antwerpen. Vandaag: Tatiana Shilova (51).

Rebecca Van Remoortere

“Rusland en België kun je niet vergelijken, dat zijn twee verschillende planeten. Ik ben blij dat ik de twee nationaliteiten heb. Ik woonde lang in Novosibirsk, een stad met meer dan drie miljoen inwoners. Sinds 2007 woon ik in België. Antwerpen is voor mij dus heel klein.”

“Ik werkte in Rusland als vliegtuigingenieur. In België heb ik nooit een job gevonden in die sector, maar ik mis het werken niet. In Rusland werkte ik heel hard. Ik was alleenstaande moeder en stopte nooit met werken. Ik nam nooit vakantie. Dat was nodig om te overleven daar. De economie deed het op dat moment ook heel slecht in mijn land.“

“Mijn man heeft gezegd dat ik gewoon mag rusten nu. Hij is topmanager in een bedrijf. Ik leerde hem kennen tijdens een zakenreis in Rusland. Hij reist heel vaak voor zijn job. Omdat ik niet werk, kan ik altijd meegaan. We hebben al een tijdje in Nederland gewoond, in Duitsland en Zwitserland.”

“Mijn mama woont ondertussen nog in Rusland. Ik stuurde haar normaal altijd wat geld op en cadeautjes, maar door de oorlog durf ik dat niet meer. Ze zeggen dat de post nog wel werkt, maar ik ben bang dat mijn pakjes onderschept zullen worden. Mijn zus woont in Texas. Ze is getrouwd met een Amerikaanse militair dus ze kan niet zomaar naar Rusland reizen. We zien elkaar binnenkort eindelijk terug. We spreken af in Dubai met mijn mama. Dat is de enige plek waar we allemaal naartoe kunnen reizen. Het zal de eerste keer zijn in meer dan tien jaar dat we elkaar samen hebben gezien. Ik ben nu al zenuwachtig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Allemaal Antwerpen