Hij zat vier jaar onschuldig in de cel en krijgt daarvoor amper een schadevergoeding van de staat

Geert Vanweehaeghe, de man die verdacht werd van de moord op zijn vriendin Caroline Vyncke, zat vier jaar lang onschuldig in voorhechtenis. Daarvoor krijgt hij nu een schadevergoeding van 36.527 euro. “Te weinig”, vindt zijn advocaat Frank Scheerlinck.

jdb

Jarenlang onschuldig in de cel? Dan krijg je van de overheid een schadevergoeding toegekend. Het systeem bestaat al sinds de jaren ‘70 en jaarlijks komen er zo’n honderdtal aanvragen binnen. Daarvan worden er telkens een vijftigtal goedgekeurd door de minister van Justitie.

Ook Geert Vanweehaeghe - de man die jarenlang in voorhechtenis zat voor de moord op Caroline Vincke - heeft recht op een schadevergoeding. Al is die volgens zijn advocaat Frank Scheerlinck veel te klein. “150.000 euro lijkt mij een vergoeding die veel eerlijker is”, zegt hij.

Vanweehaeghe ging in beroep tegen de magere schadevergoeding. Maar het blijft wachten op een uitspraak van de Commissie. Want van de vergoeding zag hij nog geen cent. “Schandalig. Ze laten je vallen als een baksteen”, aldus Vanweehaeghe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen