Direct naar artikelinhoud
OverzichtAardbeving Turkije en Syrië

► Van Pamuk de hond tot Karam de lachende kleuter: vijf wonderbaarlijke momenten na de verwoestende aardbeving

Witte Helmen redden een volledige familie in Bisnia, in Syrië.Beeld White Helmets

Ruim 21.000 doden, talloze gewonden, en nog steeds vreest men dat het aantal slachtoffers na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië zal stijgen. Reddingsteams graven ondertussen non-stop tussen de brokstukken, met meeslepende beelden als gevolg.

Opgelet: het zijn harde beelden.

Gezin van overlevers

Gezin van overlevers
Beeld The White Helmets via REUTERS

‘Een waar mirakel.’ Het is een aangrijpend beeld wanneer het Syrische reddingsteam de Witte Helmen een volledig gezin weet te redden in het noordwesten van het land. Met man en macht wordt er gegraven en geboord en de talloze omstaanders gaan uit hun dak wanneer het ene gezinslid na het andere, onder wie ook jonge kinderen, vanonder het puin gehaald worden.

Het gezin beleefde 40 lange uren onder de brokstukken.

Twitter bericht wordt geladen...

Aya, de ‘mirakelbaby’

Aya, de ‘mirakelbaby’
Beeld AFP

Een ‘mirakelbaby’ werd ze genoemd. Reddingswerkers in Jenderis ontdekten Aya op maandagmiddag, meer dan tien uur na de beving, toen ze door de wrakstukken groeven van een flatgebouw van vijf verdiepingen. Baby Aya lag begraven onder het beton en was zelfs met de navelstreng nog verbonden met haar moeder.

“We hebben haar Aya (Arabisch voor ‘mirakel’, red.) genoemd, zodat we haar geen pasgeboren baby meer hoeven te noemen”, aldus dokter Hani Maarouf tegen lokale media. De ouders en hun vier oudere kinderen overleefden het drama echter niet.

Lees meer over baby Aya.

Video wordt geladen...

Moeder en baby

Moeder en baby
Beeld Anadolu Agency via Getty Images

In de Turkse provincie Hatay werd dan weer een baby samen met haar moeder uit het puin gehaald. Ze lagen al 29 uur tussen de brokstukken alvorens ze gered werden. Op beelden is te zien hoe reddingswerkers de baby, genaamd Ayse Vera, in een dekentje wikkelen en wegdragen. Kort daarop werd ook haar moeder, Hulya Yilmaz, gered.

Lees meer over baby Ayse.

Pamuk, de blaffende overlever

Pamuk, de blaffende overlever
Beeld AFP

De beving zorgt uiteraard niet enkel voor menselijk leed, er zijn ook talloze huisdieren nog begraven onder het puin. Zo botsten reddingswerkers drie dagen na de aardbeving op een wit hondje in de Turkse stad Iskenderun.

Volgens persbureau Reuters luistert de viervoeter naar de naam Pamuk, oftewel ‘katoen’. Pamuk was tot aan de nek begraven onder het puin, maar kon met de hand uitgegraven worden. Zijn eigenaar zou gehospitaliseerd zijn en dus hebben buren Pamuk in huis genomen.

Twitter bericht wordt geladen...

Karam, de lachende kleuter

In het Syrische Armanaz reageren reddingswerkers uitgelaten wanneer ze in de eerste uren na de aardbeving een kleuter vinden en bevrijden. Op hartverwarmende beelden is zelfs te zien hoe het jongetje, genaamd Karam, lacht en speelt terwijl hij omhoog wordt gehesen.

Twitter bericht wordt geladen...

Lees ook

• Voor u uitgelegd. Zo kunt u de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië helpen

• Achtergrond. Internationale hulp voor Syrië komt moeilijk op gang: ‘Assad wil de mensen daar niet helpen. Hij wil ze dood’