Archieffoto.© AP

“Russische raketten over Roemenië en Moldavië gevlogen”: Moldavië bevestigt, Roemenië ontkent

Twee Russische raketten zijn vrijdagochtend door het luchtruim van Moldavië en vervolgens dat van NAVO-lidstaat Roemenië gevlogen voor ze Oekraïne bereikten, zegt een Oekraïense topgeneraal. De raketten zouden vanuit de Zwarte Zee zijn gelanceerd. Roemenië ontkent dat er een projectiel in zijn luchtruim is binnengedrongen, Moldavië bevestigde het nieuws wel en heeft de Russische ambassadeur ontboden.

gjs

“Twee projectielen afgevuurd vanuit de Zwarte Zee doorkruisten om ongeveer 08:33 GMT het Roemeense luchtruim alvorens het Oekraïense luchtruim binnen te dringen”, zei de Oekraïense legercommandant Valery Zaloesjni in een verklaring.

LEES OOK. Groot Russisch offensief lijkt gestart: troepen rukken weer op, Oekraïners zoeken dekking in schuilkelders na nieuwe raketaanvallen

Het zou de eerste schending van het Roemeense luchtruim door Russische raketten zijn sinds Moskou is begonnen met zijn invasie in buurland Oekraïne.

Roemenië heeft aangegeven dat het luchtverdedigingssysteem een projectiel heeft gedetecteerd dat vanaf een Russisch schip in de Zwarte Zee in de richting van Oekraïne werd afgevuurd. “Maar op geen enkel moment heeft het projectiel het Roemeense luchtruim betreden”, zo laat het ministerie van Defensie.

Moldavië heeft aangegeven dat er wel degelijk een projectiel in zijn luchtruim was binnengedrongen. Het roept de Russische ambassadeur op het matje, zo meldt het Moldavische ministerie van Buitenlandse Zaken. “De beslissing is een protest tegen de onaanvaardbare schending van ons luchtruim door een Russische raket”, aldus een verklaring.

Rusland heeft nog niet gereageerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER