"Close" met 10 nominaties grootste kanshebber bij de Magrittes, de filmprijzen in Franstalig België

Na een zegetocht op de Ensors, met 6 prijzen, is "Close" van Lukas Dhont de grootste kanshebber bij de uitreiking van de Magrittes du Cinéma. Dat zijn de belangrijkste filmprijzen in Franstalig België, die op zaterdag 4 maart worden uitgereikt. "Close" is maar liefst 10 keer genomineerd en dat is een record voor een Vlaamse film.

De prijzenregen stopt niet voor Lukas Dhont, want in aanloop naar de Oscars op 12 maart maakt zijn film "Close" nog kans op 10 Magrittes du Cinéma. Nooit eerder haalde een Vlaamse film zo veel nominaties binnen voor de belangrijkste filmprijzen in Franstalig België. Het vorige record werd gevestigd door "Rundskop" van Michaël R. Roskam, met 9 nominaties in 2012. Met 6 Ensors op 13 nominaties was "Close" al de grote winnaar in de filmcategorieën bij de uitreiking van de Ensors, vorig weekend op het filmfestival van Oostende. 

Ondanks dat pak nominaties maakt "Close" geen kans op de belangrijkste Magritte, die voor "beste film". Enkel films waarin voornamelijk Frans wordt gesproken, komen in aanmerking voor die prijs. 

"Close" maakt wel kans op de Magritte voor "beste Vlaamse film". In die categorie neemt "Close" het op tegen "De acht bergen" van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch, "Rebel" van Adil El Arbi en Bilall Fallah en "Nowhere" van Peter Monsaert.

De twee hoofdrolspelers in "Close", Eden Dambrine en Gustav De Waele maken allebei kans op de prijs voor "beste jong mannelijk talent". Op de Ensors haalde Dambrine het nog in de categorie "beste acteerprestatie in een hoofdrol in een film".

Lukas Dhont tussen zijn beide hoofdrolspelers, Gustav De Waele (links) en Eden Dambrine (rechts)

De andere Magrittes die "Close" kan winnen, zijn die voor beste scenario, beste beeld, beste montage, beste decor en beste kostuum. Twee acteurs maken ook kans op de Magritte voor beste bijrol: Emilie Dequenne, die in "Close" de rol van moeder Sophie speelt, en Igor Van Dessel, die "Charlie" vertolkt.

De winnaar van één Magritte is nu al bekendgemaakt. De carrièreprijs Magritte d'honneur gaat naar de Franse actrice, scenariste, regisseur en zangeres Agnès Jaoui (58). De jury wil haar daarmee in de bloemetjes zetten voor haar meer dan 40-jaar durende carrière.

Meest gelezen