Zorghond Sam

Sam is de eerste zorghond in de Vlaamse jeugdhulp: “Hij gaat zelfs mee naar de jeugdrechtbank”

Jeugdzorg Emmaüs in Antwerpen heeft een nieuw teamlid: de emotionele zorghond Sam. De labrador ondersteunt kinderen en jongeren tussen de 12 en 20 jaar die opgevangen worden na een hevige crisissituatie of wanneer het thuis misloopt. “Sam geeft de jongeren rust en afleiding”, zegt Thijs Van Vijnckt van Jeugdzorg Emmaüs én baasje van Sam aan Radio2-reporter Margaux van de regio.

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Jeugdzorg Emmaüs in Antwerpen heeft sinds september een nieuwe collega: Sam, een labrador-retriever. Hij is de eerste zorghond in Vlaanderen die uitsluitend met kinderen en jongeren werkt. Hij komt elke ochtend mee met zijn baasje Thijs Van Vijnckt, die in één van de zorginstellingen werkt. 

Sam heeft facetten die geen enkel mens heeft

Thijs Van Vijnckt, begeleider Jeugdzorg Emmaüs

De taak van Sam? Troost en veiligheid bieden aan kinderen en jongeren die het nodig hebben. “Sam kent een hele boel commando’s", vertelt Thijs. "Als ik zie dat iemand het moeilijk heeft, kan ik er voor zorgen dat Sam zijn hoofd op zijn of haar schoot komt leggen."

Sam is de tweede emotionele zorghond in Vlaanderen. Zijn collega Fluff is aan het werk bij het Gentse politiekorps. 

BEKIJK - Emotionele zorghond Sam biedt ondersteuning aan kinderen en jongeren in de Jeugdhulp

Videospeler inladen...

Geliefde gast in de jeugdrechtbank

De jongeren zijn heel blij met de komst van de hond. “Ze vragen soms ook expliciet of Sam mee kan naar de jeugdrechtbank", zegt Thijs. "Voor jongeren is zo’n bezoek heel spannend, omdat daar over hun toekomst beslist wordt. Als het te moeilijk wordt, kunnen ze Sam aaien en zijn ze even ergens anders mee bezig."

De jeugdrechters zijn ook blij met de zorghond. “Ze vroegen ons de laatste keer zelfs om Sam vaker mee te brengen. Dat beestje heeft facetten die geen enkel mens bezit.” 

Meest gelezen