Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Flip Franssen

Groen licht voor ‘Vlaamse Toetsen’, in strijd tegen dalende onderwijskwaliteit: eerste test in mei bij 21.000 leerlingen

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de Vlaamse Toetsen, centrale toetsen die alle leerlingen vanaf 2024 op vier momenten in hun schoolcarrière zullen moeten afleggen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beschouwt de centrale toetsen als een manier om de onderwijskwaliteit in de gaten te houden. Het ontwerp van decreet gaat nu naar het Vlaams Parlement. Bedoeling is om het systeem in mei al een eerste keer te testen bij 700 scholen en ruim 21.000 leerlingen.

16 reacties

  • Danielle van Dijk

    1 jaar geleden
    Het probleem ligt daar dat men denkt dat toetsen en examens ervoor zorgen dat kinderen meer leren. Het tegendeel is het geval. Goede, gemotiveerde onderwijzers en een Ndere kijk op het onderwijs zullen meer bereiken dan examens ooit kunnen. Wanneer geleerd worst om het leren, verwerft een kind meer kennis dan wanneer ze leren om een papiertje.
  • Ana Schorpion

    1 jaar geleden
    In Spanje, Duitsland, Nederland etc. Bestaan die centrale examens al decennialang.
  • peter wagemans

    1 jaar geleden
    Doen zoals in Nederland. Toetsen overal hetzelfde is de enige manier om het onderwijs overal gelijk te trekken en gelijkwaardig te testen. Zo simpel is het.
  • Lieven tanghe

    1 jaar geleden
    Vroeger bestond dat toch ook , onverwachte PMS toetsen zonder voorbereiding .Meer dan de helft was gebuisd en deze die normaal de primussen waren deden het plots veel minder goed .
  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Planeconomie deugt niet. Zijn we het over eens. Omdat ze verzinkt in bureaucratie. Het initiatief, innovatie en een eigen inbreng te veel uitsluit en demotiverend werkt. Waarom zou dat dan niet gelden voor het planonderwijs.