AFP or licensors

Auto rijdt in op mensen aan bushalte in Oost-Jeruzalem: zeker 2 doden, Israëlische politie spreekt over terreuraanval  

In Oost-Jeruzalem is een autobestuurder ingereden op mensen aan een bushalte. Daarbij zijn zeker twee doden gevallen, onder wie een kind. Vijf mensen raakten gewond. De autobestuurder is "geneutraliseerd" door de Israëlische politie, die spreekt over een terreuraanval. De spanningen tussen Israëli's en Palestijnen lopen al een tijd hoog op.

Volgens een woordvoerder van de lokale politie reed de bestuurder met grote snelheid in de richting van een kruispunt. Daar reed hij in op mensen die aan een bushalte stonden te wachten. Zeker twee mensen kwamen om het leven, onder wie een kind van 8 jaar. Vijf mensen raakten gewond, enkelen van hen zijn in kritieke toestand.

Dezelfde woordvoerder heeft het over een "terreuraanval", net als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Israëlische politie was vrij snel ter plaatse en kon de bestuurder "neutraliseren". Al zou in de eerste plaats een agent in burger op de auto hebben geschoten. Het is nog niet meteen duidelijk of de bestuurder is gedood. Volgens lokale bronnen gaat het om een Palestijn uit Oost-Jeruzalem.

BEKIJK - Beelden van net na de aanslag op een bushalte:

Videospeler inladen...

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen lopen al een tijdje weer hoog op, met talrijke Israëlische invallen op de Westelijke Jordaanoever (op zoek naar Palestijnse militanten), wederzijdse raketaanvallen en aanslagen op Israëlische burgers door Palestijnen, al dan niet leden van militante organisaties zoals Hamas en Islamitische Jihad.

Een woordvoerder van Hamas noemde de aanval van vandaag een "heldendaad" en een "natuurlijke reactie op alle misdaden van de bezetting tegen het Palestijnse volk", maar eiste die niet op. 

Sinds begin dit jaar kwamen volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid 43 Palestijnen om, hetzij door confrontaties met het Israëlische leger, hetzij door zelf aanslagen te plegen. Bij een Palestijnse aanval nabij een synagoge in Oost-Jeruzalem werden twee weken geleden zes Israëlische burgers en een Oekraïense vrouw gedood.

De Israëlische regering maakte bekend dat ze de vernietiging van huizen van daders van aanslagen wil versnellen, net als de verzegeling van huizen van familie van daders.

AFP or licensors

Meest gelezen