“Bedrijven moeten meer aandacht hebben voor de vaardigheden die werknemers ontwikkelen door bijvoorbeeld te gamen”

Uit een recent onderzoek van de hr-dienstverlener Randstad blijkt dat games helpen om bepaalde professionele vaardigheden te ontwikkelen. “We hebben zo’n onderzoek gedaan omdat wij ervan overtuigd zijn dat bedrijven meer aandacht moeten hebben voor het potentieel, de talenten en goesting van werknemers om een bepaalde job te doen”, zegt Randstad-woordvoerder Wim Van der Linden in een gesprek met Business AM Radio.


Beluister hier het volledige gesprek met Wim Van der Linden.


De details: Uit een studie door Randstad blijkt dat het spelen van games kan bijdragen aan de ontwikkeling van zogenaamde ‘soft skills’ die nuttig zijn doorheen de hele carrière. In een gesprek met Business AM Radio geeft Van Van der Linden meer duiding over het nut van dergelijke onderzoeken.

  • Volgens hem moeten bedrijven meer aandacht hebben voor het potentieel dat iemand heeft. “Werkgevers moeten zich onder meer de vraag stellen welke vaardigheden iemand heeft en hoe ze die persoon kunnen helpen om het beste van zichzelf te geven”, merkt hij op. “We raden ze aan om onder meer na te gaan welke talenten iemand heeft en hoeveel zin iemand heeft om een bepaalde functie uit te voeren.”
  • “Bij Randstad hechten wij bijvoorbeeld ook belang aan vrijwilligerswerk of ervaring als scoutsleider”, vervolgt Van der Linden. Door dergelijke zaken te doen, ontwikkel je bepaalde skills die van pas komen op de werkvloer. “Hetzelfde geldt voor gamen”, klinkt het.

Positieve impact gamen: Van der Llinden benadrukt dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gamen zelden leidt tot verslaving of geweld. “Meer zelfs, verschillende studies hebben aangetoond dat gamen helpt om bepaalde soft skills te ontwikkelen. Dat heeft ons natuurlijk getriggerd om dat van dichterbij te bekijken”, aldus de Randstad-woordvoerder.

  • Hij is ervan overtuigd dat gamen daarom uit de taboesfeer moet gehaald worden. “We moeten, net zoals bijvoorbeeld bij vrijwilligerswerk, het potentieel van gamen inzien. Werkgevers kunnen polsen naar het type spellen dat iemand speelt. Ze kunnen vervolgens vragen welke vaardigheden die persoon denkt te hebben ontwikkeld dankzij die hobby.”
  • Uit de studie blijkt wel dat niet alle games helpen om je vaardigheden bij te schaven. “Het spel Zelda heeft bijvoorbeeld een negatieve impact op de besluitvaardigheid van de speler”, merkt Van der Linden op. “Hetzelfde geldt voor Japanse games. De moeilijkheidsgraad bij zulke spellen stijgt zodanig snel dat de spelers niet verder komen door het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden.”

(nd)

Meer