Zit er écht vlees in je curryworst of niet? Mora verklapt: “Als je deze frituursnack vergelijkt met een kipcorn valt het nog mee”
We weten dat Vlamingen grote fan zijn van een frikandel of een curryworst: meer dan één op de drie mensen bestelt het liefst een curryworst of lange hamburger in de frituur. Maar wat zit er eigenlijk in die frikandel? Volgens sommigen alleen maar slachtafval, ogen of beenderen van dieren. Klopt dat? En hoe zit het met een plantaardige frikandel? Onze journalist vroeg het aan Marieke van Balen van de bekende fabrikant Mora.
Wat zit er in een frikandel?
Achter het succes van de populairste frituursnack in Vlaanderen zit volgens velen ook een schaduwzijde: de snack zou bestaan uit slachtafval zoals ogen of varkensstaarten. “In een frikandel zit wel degelijk vlees”, weerlegt Marieke van Balen deze stelling. “Een frikandel bestaat voor het grootste deel uit kip. Het gaat in dit geval over separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grote stukken van de kip zijn afgesneden. Dit vlees wordt ook gebruikt om kipnuggets mee te maken. Normaal belandt het in de vuilbak, maar wij redden het om er een kwaliteitsvol product mee te maken.”
Naast de kip wordt er ook varkensvlees toegevoegd aan een frikandel. “Bij ons is dat varkensspek, opnieuw echt vlees dus. Tot slot werken we alles af met allerlei smaakstoffen, kruiden, specerijen en bindmiddelen.” Dit om ervoor te zorgen dat de frikandel stevig genoeg is en een goede structuur heeft.
Deze verhouding geldt trouwens voor de meeste frikandellen in Nederland en België. “In Duitsland voegen ze nog rundvlees toe, maar hun frikandellen lijken eerder op onze klassieke gehaktballen.” In de Verenigde Staten bestaat de typische frikandel dan weer voor 50 procent uit varkensvlees, 35 procent rundvlees en 15 procent kippenvlees. Waar ook ter wereld je een frikandel bestelt: je zal geen beenderen of ogen eten.
In Duitsland lijken de frikandellen eerder op onze klassieke gehaktballen. In de Verenigde Staten bestaat de typische frikandel uit andere verhoudingen van vlees.
Is een plantaardige frikandel gezonder?
“Een klassieke Mora-frikandel (70 g) bevat 153 kcal. Als we dat vergelijken met andere populaire snacks zoals de kipcorn (244 kcal) of goulashkroket (222 kcal) valt dat nog wel mee.” Eet je liever geen vlees? Dan kan je ook kiezen voor de vegetarische frikandel. “Die is bereid op basis van een mengsel van plantaardige eiwitten, zoals soja en tarwe. We verkleinen en mengen die eiwitten met allerlei smaakstoffen, kruiden, specerijen en bindmiddelen net zoals de vleesfrikandel.” Het aantal calorieën blijft jammer genoeg wél gelijk.
Lees ook:
40 procent van de Vlamingen bestelt twee snacks in de frituur: dit zijn de populairste frituursnacks
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Groot aantal spaarrekeningen verdwijnt: sneuvelt ook de jouwe deze zomer?
-
PREMIUM
Van de beste frikandel speciaal tot de meest krokante frietjes: in deze frituren eten deze 17 Vlaamse (sterren)chefs de lekkernijen het liefst
Een lekker frietje met mayonaise: daar kan niemand aan weerstaan. Ook de (sterren)chefs in ons land niet, en al zéker niet op vrijdag. Zin om eens een andere frituur uit te proberen dit weekend? We passeerden bij 17 (sterren)chefs, onder wie Viki Geunes, Peppe Giacomazza, Seppe Nobels, Tim Boury en Dominique Persoone om hen uit te horen over hun favoriete frituur(bestelling). “Hier zijn de frietjes krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen, en zo hoort het!” -
Jobat
Op je 50ste met pensioen? Volg deze vijf stappen: “Zorg altijd voor een plan B, C en D”
Ze zijn lang niet in de minderheid, de werknemers die dromen van een vervroegd pensioen. De FIRE-beweging zweert zelfs bij het veel eerder stoppen met werken, via doordacht opgebouwde financiële vrijheid. Jobat.be klopte aan bij Sébastien Aguilar, oprichter van FIRE Belgium. Hij deelt zijn vijfstappenplan voor wie er op zijn 50ste al de professionele brui aan wil geven. -
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
PREMIUM
“De grill reinigen met hitte is iets voor tussen enkele barbecuebeurten door”: maar is dat voldoende om de barbecue schoon te maken?
Met het warme weer halen we massaal onze barbecues van onder het stof. Eén nadeel: bij het grillseizoen horen ook vuile roosters met hardnekkige, aangekoekte etensresten. Hoe maak je die makkelijk schoon? Is het bijvoorbeeld voldoende om je grill sterk te verhitten? We vroegen het aan zaakvoerder Christophe Van Israël van barbecuemerk Weber. “Dit is een belangrijk onderdeel om schoon te houden.” -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
PREMIUM
HLN-biersommelier test 18 pintjes uit de supermarkt en deelt 3 keer een 9/10 uit: “Maar dit bekende merk smaakt flauw”
-
Zo maak je je kip even lekker als bij de Chinees (en waarom dat écht de moeite is)
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
Hoe lang blijft het vlees op de spies hangen? En hoe herken je een goede zaak? Kebabeigenaar onthult de ‘geheimen’ achter de lekkere snack