Hendrik Vos over de hekken rond Europa: “Verschillen tussen lidstaten maken gezamenlijke migratie-aanpak heel moeilijk”

Politicoloog Hendrik Vos geeft op Business AM Radio duiding rond de infrastructuur die Europa zou moeten helpen om de vluchtelingenproblematiek te bedaren.


Beluister hier het volledige interview

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende lidstaten van Europa pleiten voor een muur of voor hekken aan de grenzen van Europa. Dit om migratie gestructureerder te doen verlopen. Het voorstel zorgt voor wrijving.

Het voorstel om een muur te bouwen om illegale migratie te bestrijden zorgt voor een déjà vu. Voormalig president Trump stelde namelijk hetzelfde voor om de grens tussen de VS en Mexico te beveiligen.

Hekken of muren

  • “Het is een poging om migratie onder controle te krijgen”, zegt Hendrik Vos, politicoloog aan de UGent. “De voorbije jaren hebben we gezien dat landen daar elk voor zich aan hebben zitten werken, zoals de afrastering die Hongarije zette. De vraag die zich nu stelt is: mag daar ook Europees geld voor gebruikt worden?”
  • “Daar is gisteren eindelijk de knoop doorgehakt. De lidstaten hebben gezegd dat ze gaan onderzoeken welke Europese fondsen gebruikt kunnen worden om, met een beleefd woord, die infrastructuur te bouwen. Maar het komt wel neer op hekken of muren.”

Een gemeenschappelijke visie?

  • Zijn we langzaam op weg naar één Europese visie over migratie? De druk voor zo’n gemeenschappelijke aanpak neemt toe, maar in de praktijk blijft de consensus voorlopig beperkt tot: ‘We gaan ze buiten Europa houden'”, tempert Vos.
  • “Je ziet dat lidstaten verschillende kanten uit hollen, en het zijn de lidstaten die blokkeren dat er Europees iets beslist wordt”, zegt de politicoloog.
  • “Als Charles Michel of Ursula von der Leyen als Europese gezagsdragers zouden zeggen dat het migratiebeleid nu zus of zo wordt, dan zou je onmiddellijk vanuit alle hoofdsteden horen: ‘Waar bemoeien jullie je mee? Het gaat wel over ons grondgebied.’ Dus als lidstaten niet overeenkomen, dan blijf je vastzitten.”

Plafond staren

  • “Je merkt dat landen die die instroom niet hebben, naar het plafond staan te kijken. Dan geraak je moeilijk vooruit”, zegt Vos. “De afspraken die nu gemaakt worden, ‘proberen andere landen in te schakelen, zorgen dat er minder migratie op gang komt enzovoort’, dat zijn precies dezelfde woorden die vijf, zes, zeven jaar geleden gebruikt werden. Er zit weinig vooruitgang in.”
  • “Naarmate er meer instabiliteit is rond Europa, zullen er mensen blijven proberen om te komen”, voorspelt de politicoloog. “De krampachtigheid die we in dat debat gestoken hebben, helpt ons zeker niet vooruit om met een open blik te kijken van wat te doen met dat probleem.”

(evb)

Meer