Tomaten en rabarber van tientallen jaren oud: sterrenchef maakt maaltijd met oude groenten die Sven in bokalen op de zolder van zijn grootouders vond

Een maaltijd maken met groenten die al tientallen jaren stof liggen te vergaren in bokalen op zolder. Het lijkt onwaarschijnlijk en toch is dat net wat Sven Van Vlierberghe samen met sterrenchef Michiel De Bruyn en een journalist van Het Nieuwsblad gedaan heeft. "De tomaat smaakte nog perfect."

We lezen een opmerkelijk verhaal in Het Nieuwsblad vandaag: Sven Van Vlierberghe deed onlangs een opvallende ontdekking op de zolder van zijn grootouders, in Beveren. Zij bouwden het huis in 1936 en zijn grootmoeder had er een naaiatelier en een groentewinkeltje. Naast heel wat spullen uit Wereldoorlog I - waaronder een luchtafweergranaat, die DOVO nog is komen ophalen - vond hij ook een doos met bestofte potten. En in de potten: groenten, die decennia oud zijn.

Wanneer Sven de vondst op Facebook zet, gaat de bal aan het rollen. Hij wordt gecontacteerd door iemand van de krant, die voorstelt om de potten samen met een chef-kok te openen. 

Waar vind je nog groenten van 80 jaar oud, ongezien. De oma wist wat ze deed

Sterrenchef

Sterrenchef Michiel De Bruyn van restaurant Sense in Waasmunster stelde zich kandidaat om de oude groenten te proeven. Waarom? "Omdat dat een leuke uitdaging leek. Zoiets bijzonders proeven, dat al zo lang op zolder staat en perfect is bewaard gebleven, dat leek me gewoon leuk om te doen", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.  

"De journalist van Het Nieuwsblad die erbij was had trouwens zijn licht al eens opgestoken bij een expert en die had ons de garanties gegeven dat we er niet van gingen sterven", voegt hij eraan toe.

Perfect bewaard gebleven

De groenten bleken perfect bewaard te zijn op de zolder van de oma van Sven. "Ze waren gepekeld", vertelt De Bruyn. "Dat was vroeger een gewoonte: seizoensgroenten werden geplukt en in gesteriliseerde bokalen gepekeld. Dat is een techniek waarmee je alle micro-organismen doodt en daardoor kan je producten langer bewaren."

Hoe komt het dat de groenten zó goed bewaard werden? 

  • De potten moeten eerst en vooral gesteriliseerd zijn. 
  • Het rubber moet kraaknet zijn. 
  • De potten moeten vacuüm getrokken worden, en ze moeten uitstekend afgesloten zijn, zodat er absoluut geen lucht aan kan.

Hij slaagde erin om de pot los te wrikken. De vondst bestond uit bokalen vol tomaten en iets wat op het eerste zicht leek op krieken of kersen. "Achteraf bleken dat kleine tomaten te zijn", aldus De Bruyn die toegeeft dat hij niet had verwacht dat de groenten na 80 jaar nog lekker gingen zijn. "Daarnaast vonden we ook nog rabarber tussen de tomaten." 

"De rabarber was van structuur nog supermooi en de tomaat was iets donkerder dan normaal, maar zag er eigenlijk ook nog mooi uit", vertelt de chef. En ook de smaak was verrassend goed: "De pitjes hadden een stoffige smaak, maar die hebben we eruit gehaald, de tomaat zelf smaakte nog perfect", lacht de chef. "Waar vind je nog groenten van 80 jaar oud, ongezien. De oma wist wat ze deed."

De oma van Sven, Irma De Strycker

Ook Sven vindt het "onbegrijpelijk" dat de geur én de smaak nog zo goed waren. "Dat is niet te snappen. De structuur was niet goed meer, de tomaten vielen uit elkaar, maar er is een soort slaatje mee gemaakt en daar hebben we met drie gisteren van geproefd." En, voor de nieuwsgierigen: hij voelde zich vandaag nog kiplekker. "Alleen heb ik iets meer op de wc gezeten", lacht hij. 

Benieuwd welk gerecht sterrenchef Michiel De Bruyn maakte? Ontdek het hier op Radio 1:

Meest gelezen