Joe Biden laat hoogvliegend object boven Alaska uit de lucht halen

Er is vrijdag opnieuw een object uit de lucht neergehaald, deze keer boven Alaska. Dat meldt het Witte Huis. Het is president Joe Biden die de opdracht gaf om het neer te halen. Het is nog niet duidelijk van waar het object - dat zo groot was als een kleine auto - afkomstig is.

Laurence Torck, Sofie Geusens
Bron: Reuters, ABC, BELGA

ABC News spreekt van een ballon, het Witte Huis houdt het voorlopig op een object. Het Pentagon bevestigd ondertussen wel dat ze een object uit de lucht geschoten hebben dat de grootte had van een kleine auto. Het object zou 13.45 uur lokale tijd (19.45 uur Belgische tijd) door een gevechtsvliegtuig neergehaald zijn boven de staat Alaska op een hoogte van zo’n 12 kilometer. Wat het precies is, werd voorlopig nog niet meegedeeld.

LEES OOK. Chinese ballon “met spionageapparatuur” vloog mogelijk ook over België

Het object stortte neer in het uiterste noordoosten van Alaska, vlakbij de Canadese grens en zou een pak kleiner zijn dan de Chinese ballon die onlangs werd neergehaald. Volgens het Witte Huis had het object wel een gevaar kunnen vormen voor passagiersvliegtuigen. De oorsprong van het object zou nog niet duidelijk zijn. Volgens de piloot van het vliegtuig dat het object neerhaalde, waren er geen mensen aan boord van het object. Op dit moment zijn er volgens het Pentagon geen aanwijzingen dat het object manoeuvreerbaar was.

LEES OOK. China weigerde gesprek na neerschieten van ballon, zegt Pentagon

Volgens John Kirby, woordvoerder van het Witte Huis, werd het object vorige nacht al gesignaleerd. Er zouden momenteel geen andere objecten gedetecteerd zijn. “We weten niet van wie het object is. Het lijkt niet te kunnen manoeuvreren zoals de andere. Het was vrijwel aan de grillen van de wind overgeleverd”, klinkt het nog.

Vorige week zaterdag schoot Washington, voor de kust van de oostelijke staat South Carolina, een Chinese ballon neer die, volgens de VS, gebruikt werd om te spioneren. Peking spreekt dat tegen, en beweert dat het om een afgedreven weerballon ging. De ballon neerschieten was een “overreactie”, aldus de Chinezen.

LEES OOK. VS blaast bezoek aan Peking af en hecht weinig geloof aan Chinese uitleg dat ballon “voor wetenschappelijk onderzoek” is

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER