Hij wilde een inbraak bij zijn buren verhinderen, maar kreeg een mes in zijn gezicht

© mvl

© IF

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Zaakvoerder Joseph van de bekende Alexander Grill in Zellik moest zijn opmerkzame tussenkomst bij een woninginbraak onlangs bekopen met een messteek in het gezicht. “Zellik is de voorbije vijftien jaar een stuk minder veilig geworden”, zegt Joseph.

Matthias Vanhamme

Bij het afsluiten van zijn bekende zaak Alexander Grill in het centrum van Zellik, zag zaakvoerder Joseph vorige week woensdag rond half een ’s nachts drie verdachte mannen voor zijn deur.

“Ik had net nog wat leveringen van leveranciers afgehandeld en kwam mee de zaak afsluiten”, zegt Joseph. “Ik stond al buiten met mijn neef toen er plots drie mannen passeerden. Ze knikten vriendelijk, maar ik vond dat ze zich vreemd gedroegen. Ze waren ook niet uit de buurt. Ik werk hier nu vijftien jaar en ik ken iedereen die hier woont. De drie mannen gingen aan de overkant van de straat het appartementsblok naast de rijschool binnen. Ik weet wie daar woont en ik vond het raar dat die mannen daar binnengingen, dus ik besloot eens te gaan kijken.”

Inbraakpoging

Wanneer Joseph met zijn neef aankomt, blijkt dat de drie mannen met een koevoet de deur probeerden open te breken. “Ze zagen er tussen de 18 en 24 jaar oud uit, dus we besloten tussen te komen en de mannen vast te houden tot de politie aankwam. Maar ze probeerden naar hun vluchtauto te gaan, die in de Cesar van Malderenstraat stond”, zegt Joseph.

“Ik had er een tegen de haag kunnen duwen en wilde kijken hoe het mijn neef verging. Ik had mijn hoofd nog maar weggedraaid of de dader nam een mes tevoorschijn en haalde er mijn gezicht mee open. Daardoor konden ze ontsnappen. Mijn neef heeft hen nog proberen te achtervolgen, maar raakte ze kwijt op de Ring. Gelukkig hadden we hun nummerplaat en een tiental minuten later was de politie er.”

“Zellik is minder veilig”

Joseph heeft een diepe snijwond in het aangezicht, maar is opgelucht omdat het veel erger had kunnen aflopen. “Maar in de toekomst grijp ik niet meer in, ik heb een schrik opgedaan. Ik heb een goede zaak en een vrouw en kind, voor hetzelfde geld werd ik neergestoken. Ik ga zeker een maand niet kunnen werken en ik overweeg ook naar de psycholoog te gaan. Zellik is in vijftien jaar veel veranderd, de veiligheid gaat achteruit. Het is erg dat de handelaars zelf voor agent moeten spelen, want de politie stuurt nog amper patrouilles en doet er te lang over om ter plaatse te zijn. Wij zijn laat open en dan zien we hier ’s nachts wel wat gebeuren. Nieuwe camera's met betere beelden zou al een hele vooruitgang zijn.”

Betere camera’s op komst

Schepen Jan De Backer (CD&V) is op de hoogte van de problemen in Zellik. “De politie houdt er al enkele hotspots in de gaten en we moeten bekijken of we dat nog kunnen uitbreiden. De camera's hangen er nu acht jaar en de beeldkwaliteit is inderdaad minder. Maar we hebben net een nieuwe camera gekocht om daders sneller te identificeren. Het is een proefproject, maar als de resultaten goed zijn, zullen we in het najaar meerdere van dat type camera aankopen. Ook de politie doet zijn best om op tijd op een interventie te zijn, maar soms is dat nog niet snel genoeg.”

Bij de politie zelf was gisteren niemand bereikbaar voor een reactie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen