© Jan Van der Perre

Advocaat Jan De Man over bekentenis Du Lion: “Dit bewijst het belang van een assisenproces”

Dat Stephaan Du Lion na een week op zijn proces alsnog tot plotse bekentenissen overgaat, noemt de ervaren assisenpleiter Jan De Man het beste bewijs van het belang van een mondeling proces. “Dit toont aan wat het voordeel is van een zaak voor het assisenhof.”

Jan De Man, die honderd assisenzaken pleitte, reageert niet verrast op de plotse bekentenis van de glazenwasser. “Bij de meeste dossiers die voor assisen komen is er geen discussie over de feiten. De dossiers die betwist worden zijn een minderheid, dus is het sowieso eerder uitzonderlijk dat zoiets gebeurt.”

LEES OOK. ASSISEN. Stephaan Du Lion bekent dat moord op Eve Poppe gepland was na scheldtirade dochter: “Je hebt gelijk, ik heb je mama in de val gelokt”

“Toch gebeurt het wel vaker. Want elke beschuldigde wordt een hele week of langer geconfronteerd met het leed dat hij of zij heeft aangericht. En dan kan het, om allerlei redenen, gebeuren dat een beschuldigde niet langer bepaalde dingen wil verbergen. Dat kan gebeuren tijdens een doorgedreven ondervraging door de voorzitter, maar evenzeer na een vraag van een familielid of een getuige.”

De Man maakte het zelf mee tijdens het proces rond de moord op veearts Karel Van Noppen, waar hij ‘organisator’ Carl De Schutter bijstond. “Hij verkondigde lang dat het niet de bedoeling was om de veearts te doden. Maar na een uitvoerige verklaring van de weduwe van Van Noppen heeft hij toch zijn verantwoordelijkheid genomen. Tijdens een correctioneel proces krijg je die druk om te bekennen niet. Het grote ­bewijs dus waarom het hof van assisen altijd moet blijven bestaan.” (mkm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER