Langdurig gamen met een hoofdtelefoon op maximaal volume verhoogt de kans op tinnitus.
Volledig scherm
PREMIUM
Langdurig gamen met een hoofdtelefoon op maximaal volume verhoogt de kans op tinnitus. © Getty Images

Opvallend veel kinderen krijgen tinnitus: wat is er aan de hand?

Een opmerkelijk aantal kinderen meldt zich in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen met tinnitus. Ze horen een fluittoon, een piep, een ruis, gerinkel of gebrom als gevolg van lawaaischade of soms simpelweg door oorontstekingen. Hoe vermijd je dat je kind tinnitus oploopt? Wat zet je best op je oren: oortjes of een hoofdtelefoon? En hoe hoog mag je kind het volume instellen? Klinisch audiologe Laure Jacquemin geeft antwoord.

10 reacties

  • Guido Parker

    1 jaar geleden
    Wim Wuytack: nu zijn er meer en ze maken meer lawaai dan vroeger.
  • Gunther Nuijten

    1 jaar geleden
    Zal wel allemaal kloppen, maar over de factor stress wordt hier niks gezegd. Nochtans is de presteerdrang die door scholen en leerkrachten wordt opgelegd, zeker in de lagere school, en met covid-achterstand, behoorlijk hoog. Nog niet lang geleden stond er een artikel dat stress een sterk onderschatte factor is voor tinnitus...
  • Wim Wuytack

    1 jaar geleden
    Meer buiten spelen de oplossing, wie kan nog spelende kinderen verdragen, ze worden overal weggepest.
  • Ronald Van Beneden

    1 jaar geleden
    Er is geen eenheid van volume. Kijk je bijvoorbeeld youtube moet je de volumeknop bij het ene filmpje volledig opendraaien en bij andere bijna volledig dicht. Schade aan het gehoor is een logisch gevolg bij niet voorgelichte kinderen.
  • Jeanine Lierman

    1 jaar geleden
    Daar hebben we "expert" nummer zoveel niet voor nodig. De ganze dag met een koptelefoon op en vooraan bij de concerten staan.(en maar klagen dat die zo duur zijn) Véél méér is daar niet voor nodig.