Logistiek team van B-Fast vandaag vertrokken: ‘Geen minuut tijd verloren’, zegt minister Vandenbroucke

Vanop de militaire luchthaven in Melsbroek is zaterdagochtend een legervliegtuig met een logistiek team van B-Fast naar Turkije vertrokken. Het team van 43 mensen gaat ter plaatse een veldhospitaal opbouwen. ‘We zijn het eerste Europese land dat daar zo’n hospitaal kan opzetten’, zegt minister Vandenbroucke.

belga, lade
Bron: Belga, DS

Afgelopen woensdag vertrok al een verkenningsteam naar het rampgebied om de eerste contacten ter plaatse te leggen en op zoek te gaan naar een geschikte plaats voor het hospitaal. Dat is Kirkikhan, in de zwaar getroffen provincie Hatay, geworden. Met het tweede vliegtuig worden nu voornamelijk logistieke medewerkers en materiaal overgevlogen, maar er zijn ook al enkele mensen met een medische achtergrond mee met de vlucht. 

‘Toen we woensdag de vraag kregen om te vertrekken, heb ik meteen ja gezegd’, vertelt de 37-jarige Tim, een van de mensen die meegaat. ‘Ik wil de mensen ter plaatse helpen. Ik ben niet zenuwachtig, we krijgen een goede begeleiding, ik kijk er naar uit om te vertrekken.’

   • Van onze reporter in Turkije: ‘Met elk uur dat verstrijkt worden de noden hoger’

Het vliegtuig moet zaterdagnamiddag landen op de luchthaven Incirlik, in de Turkse stad Adana, op zowat 200 kilometer van de zwaar getroffen miljoenenstad Gaziantep. Vanuit Adana is het een goede acht uur rijden met de vrachtwagen tot in Kirikhan in de provincie Hatay, waar het veldhospitaal zal worden opgesteld.

(Lees verder onder de foto’s.)

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Het veldhospitaal zal een operatiekwartier hebben, er kunnen RX-scans genomen worden, en er is een medisch labo en een apotheek. Ook is er een aparte plek voor een kinderafdeling, en is er ruimte om bevallingen te doen en gynaecologie. In totaal wordt het hospitaal 6.000 vierkante meter, of zowat een voetbalveld, groot.

Dinsdag derde delegatie, donderdag operationeel

Komende dinsdag vertrekt, volgens de huidige planning, een nieuwe vlucht richting Turkije met zestig mensen, onder meer dokters en verplegend personeel, aan boord. Vanaf donderdag zou het hospitaal volledig operationeel moeten zijn: vanaf dan zouden 100 mensen per dag verzorgd kunnen worden. Twintig mensen zullen kunnen overnachten in het hospitaal.

De afgelopen week kwam er kritiek op de federale regering dat B-Fast te traag zou werken. De eerste honderd uur na een ramp zijn cruciaal om nog levenden vanonder het puin te halen, had de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag nog eens ­benadrukt. ­Samen met andere ­Europese landen stuurde Nederland bijvoorbeeld meteen een reddingsteam van 65 mensen naar Turkije.

Alleen doet ons land niet meer aan search and rescue. B-Fast was daar nochtans jarenlang internationaal vermaard voor. Al kwam België in het verleden soms ook al schromelijk te laat. Zo was het reddingsteam na een aardbeving in Nepal in 2015 te laat in de hoofdstad om nog hulp te kunnen bieden. In 2019, na een vernietigende ­audit, ettelijke besparingsrondes en politieke spelletjes tussen de vijf ministeries die bij het B-Fast-team betrokken zijn, verloor het team zelfs zijn internationale licentie.

   • Interview | Nederlandse coördinator internationale reddingsteams: ‘Nu is het gaan, gaan, gaan. Elke seconde telt’

Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die het team in Melsbroek kwam uitwuiven, pareert die kritiek. ‘We zijn het tweede Europese land dat een goedkeuring heeft om een veldhospitaal op te bouwen van deze grootte, en het eerste dat nu effectief kan beginnen bouwen’, zegt hij. ‘We hebben geen minuut tijd verloren, het is een hele karwei om dat daar op te bouwen. Ik ben fier dat we dit kunnen doen. Er is een enorme nood aan ziekenhuizen en gezondheidszorg in het rampgebied: daar gaan we ons steentje toe bijdragen.’

Hoe lang het team van B-Fast aanwezig zal blijven in Turkije is nog niet duidelijk. De komende weken wordt een rotatiesysteem met overlap voorzien: elke persoon blijft zo gemiddeld twee weken ter plaatse. ‘In het algemeen blijven we zeker minstens drie à vier weken’, vertelt Marc Ongena, commandant van de medische component van Defensie. ‘Daarna hangt het af van de noden ter plaatse. Op een bepaald ogenblik zal de opdracht beëindigd worden en komen de mensen en het materiaal terug naar België.’

De federale regering trekt 8 miljoen euro uit voor de operatie.

Video | Wat is er met de schaal van Richter gebeurd?