Van zalm met prei tot een veggie macaroni: met welke 5 gerechten verwen jij je geliefde deze week?
Deze week is het valentijn, maar dat betekent niet dat je per se een tafeltje moet reserveren in een duur restaurant. Kleed de tafel mooi aan, maak het romantisch met kaarsen en duik de keuken in om een heerlijk vers avondmaal klaar te maken voor je geliefde, het hele gezin, of - waarom niet - gewoon voor jezelf. Het geheime ingrediënt? Liefde natuurlijk!
Veggie macaroni van Sandra Bekkari
Sandra: “Op zoek naar een snelle en kindvriendelijke maaltijd? Deze veggie macaroni is op en top gezond én even lekker als de klassieke variant. Met ingrediënten zoals wortels, pastinaak, volkoren pasta en kerstomaatjes is deze vegetarische macaroni een fantastisch alternatief.”
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs: € 4 per persoon
Ingrediënten voor 2 personen
1 kleine pastinaak
2 wortels
1 zoete puntpaprika
140 g volkoren speltmacaroni
6-tal kerstomaatjes
bladpeterselie
Voor de saus
1 sjalotje
1 teen knoflook
½ courgette
80 ml plantaardige melk/drink
1 eidooier
150 g ricotta
40 g + 40 g gratinkaas
nootmuskaat
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 °C met de grillstand aan.
Schil de pastinaak en wortels. Snijd de pastinaak in blokjes, de wortels in halvemaantjes en de puntpaprika in stukjes.
Kook de macaroni al dente in een ruime pot water met wat zout. Check de verpakking voor de juiste kooktijd.
Hak het sjalotje fijn en pers de knoflook. Snijd de courgette in blokjes.
Stoof de pastinaak en de wortel beetgaar in olijfolie en voeg een scheutje water toe. Voeg op het eind de paprika toe en stoof even mee.
Stoof de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg de courgetteblokjes toe en kruid goed met peper en zout. Voeg de plantaardige melk/drink toe en mix tot een gladde saus. Voeg gerust nog een scheutje toe indien nodig.
Laat even afkoelen. Halveer intussen de kerstomaten.
Klop 1 eidooier luchtig en voeg toe aan de saus. Meng de ricotta en 40 g gemalen kaas eronder. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Meng de pasta met saus en de groenten. Doe alles in een ovenschaal, duw er de halve kerstomaatjes wat in en werk af met de rest van de kaas.
Plaats 10 tot 15 minuten onder de grill. Werk tot slot af met bladpeterselie.
Tip: Dit is mijn vegetarische versie van macaroni, maar indien gewenst kan je er natuurlijk ook gewoon stukjes ham aan toevoegen.
Witloof met hespenrolletjes in de oven van Piet Huysentruyt
Sandra: “De klassieker der klassiekers kan niet ontbreken: ik heb het natuurlijk over witloof in de oven met hespenrolletjes en kaassaus. Het was het allereerste gerecht dat ik ooit klaarmaakte in de proefaflevering van SOS Piet, en het is ongetwijfeld een vaste waarde in veel Vlaamse huiskamers. Vandaag een versie à la Piet. Smakelijk!”
Bereidingstijd: 60 minuten
Prijs: € 2,70
Ingrediënten voor 4 personen
8 witloofstronkjes
8 plakjes ham
2 dl water
boter
5 dl melk
70 g boter
nootmuskaat
sap van 1 citroen
250 g gemalen kaas
1 el fijngesneden peterselie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd het bittere kontje van het witloof.
Bak het witloof bruin aan in wat boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Wanneer het witloof er bruin uitziet blus je de pan met water en laat je dit zo 15 tot 20 minuten sudderen onder een deksel tot de bladeren goed zacht zijn. Giet het witloof af en vang het kookvocht op. Vul aan met water als er geen 2,5 dl kookvocht overblijft.
Laat de stronkjes goed afkoelen en pers er het overtollige vocht uit.
Smelt de boter en voeg de bloem toe. Zo krijg je een roux. Laat even zacht aanbakken en bevochtig vervolgens met de melk en het kookvocht van het witloof. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Breng extra op smaak met sap van 1 citroen. Voeg 100 gram gemalen kaas toe.
Rol het witloof in de plakjes ham en schik in een ovenschotel. Overgiet rijkelijk met de saus en overstrooi met de rest van de kaas.
Schuif gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven. Werk voor het serveren af met de peterselie. Serveer met aardappelpuree.
Tip: Zet de schaal niet te lang in de oven, want anders wordt de saus iets te waterig. Er zijn veel variaties op dit gerecht, maar de klassieker smaakt altijd.
Champignonsoep met peterselie van Sandra Bekkari
Sandra: “Champignonsoep, dat is de winter in een kommetje. Hoewel dit misschien niet eenvoudig lijkt, is het helemaal niet moeilijk om een heerlijk romige champignonsoep klaar te maken. Bovendien zijn champignons een bron van vitamine B, die cruciaal zijn voor ons energiemetabolisme.”
Bereidingstijd: 25 minuten
Prijs: € 3
Ingrediënten voor 1 grote pot
500 g gemengde champignons (kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitakes)
2 uien
1 teentje knoflook
kruidentuiltje (laurier, gedroogde tijm)
1 l groentebouillon
enkele blaadjes bladpeterselie
Zo maak je het
Maak de champignons schoon met een borsteltje of met een keukenpapier. Snijd ze in stukken en houd er enkele opzij voor de afwerking van de soep.
Snijd de uien en de knoflook fijn.
Stoof de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg de champignons toe, het kruidentuiltje en de groentebouillon. Laat een kwartier pruttelen.
Bak intussen de overgehouden champignons en hak de peterselie fijn.
Mix de soep en werk af met de champignons en bladpeterselie.
Tip: Zin in een extraatje? Toast dan een volkoren (spelt)boterham in de broodrooster en bestrooi met wat geraspte cheddar. Leg de toast op een met bakpapier beklede bakplaat en zet nog enkele minuten onder de grill tot de kaas mooi gesmolten is. Snijd het brood in soldaatjes.
Zalm met prei van Piet Huysentruyt
Piet: “Een receptje dat eenvoudig te maken en snel klaar is: deze zalm met prei. Hoewel prei meestal vooral in soep gebruikt wordt, staat de groente perfect op zichzelf in een maaltijd. Door de zalm op de warme prei te leggen, gaat de zalm zachtjes garen en krijg je een smeuïge vis!”
Bereidingstijd: 35 minuten
Prijs: € 2,69 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
2 preistengels
boter
nootmuskaat
480 g zalm (gesneden als )gerookte zalm)
8 el olijfolie
2 el sherryazijn
2 el balsamicoazijn
citroensap
1 teentje look, fijngehakt
1 sjalot, fijngehakt
kervelpluksels
Zo maak je het
Was de preistengels goed. Zie dat er geen aarde aan blijft hangen. Snijd de prei vervolgens in de lengte in vier en snijd het groen er tot 4 cm voor het wit af.
Snijd de prei in fijne stukjes en stoof ze aan in wat boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg eventueel een beetje water toe tot de prei volledig gaar is.
Meng de olijfolie met wat azijn, de fijngehakte sjalot en maak deze lauw.
Schik de warme prei op een warm bord en bedek met de dunne plakjes zalm. Kruid met peper en zout.
Overgiet het geheel met de lauwe vinaigrette en werk af met wat kervelpluksels. Serveer met tagliatelli of capellini.
Tip: Hou het groen van de prei nog apart om preisoep mee te maken.
Broodje met kip en crunchy cornflakes van Jelle Beeckman
Jelle: “Mijn ‘culinaire dag’ in de lagere school begon meestal met een kom cornflakes en een belegd broodje tijdens de middagpauze. Die twee favorieten van toen heb ik samengebracht in een broodje voor volwassenen. Heerlijk crunchy, lekker én nostalgisch.”
Bereidingstijd: 30 minuten
Prijs: € 3,90 voor 2 broodjes
Ingrediënten voor 2 broodjes
200 g kippenhaasje (of dij, zonder been)
2 tl kippenkruiden
200 g cornflakes natuur
2 eieren
2 el bloem
olijfolie
3 el mayonaise
1 el zoete chilisaus
1 tl mosterd
2 tomaten
2 à 3 augurken
ijsbergsla
2 broodjes
Zo maak je het
Zorg dat je dunne plakjes kip hebt met een grootte die overeenkomt met de grootte van het broodje. Snijd de kip bij in de vorm naar wens. Kruid met kippenkruiden.
Neem een kom en kluts daarin de eieren. Neem een kom met de bloem en een kom met de cornflakes. Haal de kip eerst door het ei, dan door de bloem en tot slot door de cornflakes. Duw de kip hard en plat in de cornflakes, zodat die helemaal bedekt is. Zet 15 minuten in de koelkast.
Bak de kip krokant in een scheutje olie.
Meng de mayonaise, chilisaus en mosterd. Snijd de tomaat en augurk in plakjes.
Snijd de ijsbergsla fijn. Beleg het broodje met de saus, kip en groentjes.
Tip: Cornflakes zijn de ideale vervanger voor Panko (Japans broodkruim) en ze geven elk gerecht een heerlijk krokant korstje. Te veel cornflakes gekocht, gebruik ze dan ook eens als afwerking van een heerlijk soepje.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
PREMIUM
Het einde van de ‘witbroodcultuur’ is in zicht: studie tipt tuinbonenbrood als gezond alternatief. Waarom is dit een goed idee? En smaakt het lekker?
Brood op basis van tuinbonenmeel: het klinkt als een exotisch idee, maar onderzoekers van de Universiteit van Reading in Engeland roemen het als gezond alternatief voor wit brood. In het Verenigd Koninkrijk denken ze er al over na om het te verplichten, maar hoe staat het in België? Waarom zou dit goed zijn voor de gezondheid? En staan de Belgische bakkers daarvoor open? Diëtiste Hella Van Laer en Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen leggen uit. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
-
Gouden Giro2
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts
Zaterdag is het eindelijk zover: dan gaat de Ronde van Italië van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Giro en maak kans op 5.000 euro cash en nog heel wat andere prachtige prijzen dankzij HLN. -
Van een pita met gehakt en labneh tot een pittige Mexicaanse vissoep: 5 gerechten die je volgende week een kans wil geven
Nu het weer een beetje langer licht begint te worden buiten, beginnen we al te dromen over de lente. Daarom stelden onze HLN-chefs Sandra Bekkari, Jelle Beeckman en Piet Huysentruyt deze week een verfrissend wintermenu samen waar je die eerste lentetoetsen al in kan merken. Van een frisse wittekoolsla met kalkoensatés tot Mexiaanse vissoep die de temperaturen doet stijgen: aan tafel! -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha