Arboretum Kalmthout

Sneeuwklokjeswandeling langs duizenden sneeuwklokjes in tuin van Arboretum Kalmthout

Liefhebbers van sneeuwklokjes kunnen dezer dagen terecht in het Arboretum in Kalmthout, voor een wandeling tussen duizenden sneeuwklokjes. Wie ook graag sneeuwklokjes mee naar huis neemt, kan er vandaag ook kopen bij gespecialiseerde kwekers uit ons land, Nederland en Duitsland. 

Het is een prachtig gezicht: in de tuin van het Arboretum in Kalmthout staan momenteel duizenden sneeuwklokjes in bloei. Van 11 tot en met 26 februari kan iedereen tientallen soorten ontdekken tijdens de sneeuwklokjesdagen. De wandeling leidt je door de tuin zelf maar ook langs het witte tuinpaviljoen de Gloriëtte. Daar maakten vrijwilligers en tuiniers een installatie met sneeuwklokjes naast het nieuwe tuingedicht van Bart Moeyaert. 

Gewone sneeuwklokjes kosten niet zoveel, maar hier vind je bijzondere exemplaren van 150 euro per bolletje

Bram Rammeloo, Arboretum Kalmthout

Mensen die ook in hun eigen tuin willen genieten van sneeuwklokjes, kunnen vandaag terecht op de sneeuwklokjesverzamelaarsdag in het Arboretum. Tussen 11 en 15.30 uur bieden gespecialiseerde sneeuwklokjeskwekers uit België, Nederland en Duitsland bijzondere sneeuwklokjes aan op een sneeuwklokjesverkoop. "Gewone sneeuwklokjes kosten niet zoveel, maar hier vind je exemplaren van 150 euro per bolletje", vertelt Bram Rammeloo van het Arboretum. "Dat zijn natuurlijk heel speciale soorten, met bijvoorbeeld een geel accent." Om 15.30 uur is er een lezing door de Nederlandse tuinontwerper Harry Pierik.  (Lees verder onder de foto.)

Foto: Arboretum Kalmthout

Enkele weetjes over sneeuwklokjes:

  • Sneeuwklokjes zijn bolgewasjes. Na verloop van tijd groeien er extra bolletjes aan de moederbol, die op hun beurt bloemen en extra bolletjes zullen voortbrengen. Op die manier kunnen enkele bolletjes na verloop van tijd een prachtig bloementapijt vormen. 
  • Sneeuwklokjes koop en plant je best in de winter, wanneer ze bladeren en bloemen hebben. Droge bolletjes die in het najaar te koop aangeboden worden, drogen gemakkelijk snel uit en geraken daardoor moeilijk aan de groei. Plantjes die je nu koopt, heten “in the green”. 
  • In parken en bossen in België en Nederland groeien sneeuwklokjes breed uit. Toch kwam het bolgewasje in onze streken niet voor tot het begin van de zestiende eeuw. Toen brachten ontdekkingsreizigers en plantenjagers ze mee uit het zuiden en het oosten van Europa: de Alpen, Oekraïne, Turkije en Rusland. 
  • Je zal de meeste sneeuwklokjes vinden op plekken waar in de winter veel licht komt, maar in de zomer niet. Verder houden sneeuwklokjes van een ongestoorde bodem waar niet in gerommeld wordt en van matig vochtige plekken waar wat humus in de grond zit.
  • Sneeuwklokjes zijn eenvoudig te zaaien. Je duwt de rijpe vruchtjes gewoon op de gewenste plek in de grond. In de winter zal het zaad kiemen en na gemiddeld twee jaar kun je de eerste bloemen verwachten. 
  • Je kunt groepjes sneeuwklokjes regelmatig uit elkaar halen en de bolletjes wat verder uit elkaar planten. Op die manier is er meer plek voor de extra bolletjes die aan de moederbol groeien. Doe dit elke drie tot vijf jaar en je hebt snel een echt sneeuwklokjestapijt.

Bron: Arboretum Kalmthout.

Arboretum Kalmthout

Meest gelezen