Voorzitter KS Vriendenkring Michel Dylst blijft aangehouden wegens verduistering lidgelden van vroegere mijnwerkers

De raadkamer in Hasselt heeft de aanhouding verlengd van Michel Dylst, de voormalige voorzitter van de KS Vriendenkring. Dylst moest begin september 2022 de gevangenis in wegens verduistering van gelden.

Michel Dylst (68) wordt ervan verdacht geld te hebben verduisterd van de vzw KS Vriendenkring, en die voor persoonlijke doeleinden te hebben gebruikt. Het zou gaan om lidgelden en giften van de vroegere mijnwerkers. Het weggesluisde bedrag zou in totaal ongeveer 2,7 miljoen euro bedragen. 

Voor de verduistering van die lidgelden belandde Dylst afgelopen september in de gevangenis. De raadkamer in Hasselt heeft de aanhouding nu verlengd. Zijn advocaat Luk Delbrouck tekende beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer. Ook de partner van Dylst moest de gevangenis in, maar zij werd intussen voorwaardelijk in vrijheid gesteld. 

Misbruik van vertrouwen

De federale gerechtelijke politie van Limburg verrichtte huiszoekingen in Zutendaal, Zonhoven, Leopoldsburg, Tessenderlo en Hasselt. Bij de huiszoekingen waren administratieve stukken in beslag genomen en werden rekeningen geblokkeerd. De steungelden werden quasi integraal doorgesluisd naar rekeningen waarop de voorzitter volmacht had. Hij gebruikte dat onder meer voor privéaankopen en uitstappen.

Intussen hebben enkele ex-medewerkers van de vzw zich burgerlijke partij gesteld wegens misbruik van vertrouwen. De vzw KS Vriendenkring werd in 2012 opgericht om de belangen van de ex-werknemers van de Kempische Steenkoolmijnen te behartigen.

Meest gelezen