Simon uit "Down the road" en orthopedagoog Emma Vaes
Foto: Radio2

Mensen met verstandelijke beperking kunnen speeddaten in Diest: "Liefde is een basisrecht, geen luxe"

In Diest kunnen mensen met een verstandelijke beperking voor het eerst op speeddate met elkaar. Dat is een initiatief van orthopedagoog Emma Vaes. “Iedereen heeft nood aan liefde, ook mensen met een beperking hebben daar recht op”, zegt ze. 

Emma Vaes organiseert dit weekend voor de eerste keer speeddates voor mensen met een verstandelijke beperking. “Vlakbij Valentijn, dat is toevallig, maar wel mooi meegenomen”, lacht Vaes. Ze hoopt dat mensen met een beperking op deze manier ook de liefde kunnen vinden. “Dat gebeurt nu meer en meer online, wat voor hen een extra grote drempel is. Ze zijn niet altijd mee met de sociale media of hun accounts worden beheerd door hun ouders. Dus dit is eens een andere manier om misschien een tof lief te leren kennen.”

Emma werkt als orthopedagoog in een voorziening voor mensen met een beperking en geeft ook zelf coaching in haar praktijk "Buiten-gewoon". “Dat leeft echt wel bij de jongeren met wie ik werk. Inclusie betekent voor mij niet alleen dat ze aan de leuke dingen mogen deelnemen, maar ook dat ze recht hebben op liefde. Dat is een basisrecht, geen luxe.” 

Online daten is een extra grote drempel voor mensen met een beperking, dus dit is een andere manier om een lief te leren kennen

Emma Vaes, organiseert speeddates voor mensen met een beperking

De eerste speeddates zijn gericht op heteroseksuele jongeren tussen 18 en 30 jaar, met een licht tot matige verstandelijke beperking. Ook Simon, bekend uit het Eén-programma "Down the Road", doet mee. In de toekomst wil Emma die doelgroep verder uitbreiden. “Er zijn nu twaalf mensen ingeschreven, wel meer jongens dan meisjes. Misschien omdat de term "speeddate" hen wat afschrikt. Daarom wil ik zeker ook nog andere activiteiten organiseren voor singles, waar ze mensen kunnen leren kennen.” 

Wie weet vindt iemand zaterdag dus wel de ware liefde tijdens de speeddates. “Na de dates gaan we samen ook eens kijken wat bijvoorbeeld leuke dingen zijn om als eerste afspraakje te doen, of hoe ze in contact kunnen blijven met elkaar. Maar ook hoe ze op een andere manier misschien mensen kunnen leren kennen.” 

Meest gelezen