© AFP

Tillerson: ‘Rusland en Iran moreel verantwoordelijk voor gifgasaanval’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vindt dat Rusland en Iran een grote morele verantwoordelijkheid dragen voor de doden bij de gifgasaanval dinsdag in Syrië.

‘Als de zogenaamde bewakers van de wapenstilstand die onderhandeld werd in Astana, dragen ook Rusland en Iran een grote morele verantwoordelijkheid', zei Tillerson, die opriep tot een 'echte wapenstilstand'.

© AFP

Hij waarschuwde dat de Syrische president Bashar al-Assad verantwoording zal moeten afleggen voor zijn daden. 'Iedereen die zijn eigen volk met chemische wapens aanvalt geeft blijk van een fundamentele minachting voor het menselijke fatsoen en moet verantwoording afleggen.'

Rusland en Iran riep hij op hun invloed op de Syrische president Bashar al-Assad te gebruiken om gifgasaanvallen in de toekomst te voorkomen.

Syrische rebellengroepen, waaronder de voormalige tak van Al Qaeda, zworen dinsdag de slachtoffers te zullen wreken. Ze riepen hun strijders op 'de fronten in lichterlaaie te zetten'.

Bij de vermoedelijke chemische aanval in de kleine provinciestad Khan Sheikhoun vielen dinsdag minstens 58 doden en zo’n 170 gewonden. Onder de slachtoffers waren ook vele kinderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer