Het centrum van Nantes

963.000 mensen protesteren in Frankrijk tegen geplande pensioenhervorming

In Frankrijk werd opnieuw betoogd tegen de plannen van president Emmanuel Macron om de pensioenleeftijd op te trekken van 62 naar 64 jaar. De vakbonden dreigen er bovendien mee de acties te verharden en Frankrijk "tot stilstand" te brengen.

Het was al de vierde actiedag op een maand tijd die de Franse vakbonden organiseren tegen de pensioenhervorming. Volgens de vakbond CGT namen ongeveer 500.000 mensen deel aan de betoging in Parijs. Bij de vorige actiedag op 7 februari had de vakbond 400.000 betogers in de Franse hoofdstad geteld.

Ook in andere steden werd gemanifesteerd. In Nantes bijvoorbeeld telde de politie 23.000 betogers, in Toulouse waren ze volgens CGT met meer dan 100.000. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen in totaal 963.000 betogers op straat.

BEKIJK - Veel jonge betogers in de straten van Parijs: "We willen een goede job en een goede toekomst voor onze jeugd":

Videospeler inladen...

Doof

Intussen dreigen de vakbonden met een verharding van de acties indien de regering en het parlement "doof blijven" voor de eisen van de vakbonden. Op 7 maart dreigen ze Frankrijk volledig tot stilstand te brengen, aldus het vakbondsfront.

Het vakbondsfront bij RATP, het openbaar vervoer van Parijs, riep op tot een verlengbare staking vanaf 7 maart om een opheffing van het plan voor de pensioenhervorming te bekomen. Over dat voorstel is er geen consensus bij de vakbonden. De leiders van de acht voornaamste vakbonden roepen wel op om op 16 februari opnieuw te manifesteren.

BEKIJK - Onze reporter Steven Decraene: "Recordopkomst hier in Parijs":

Videospeler inladen...

Meest gelezen