© HBVL

© Photo News

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Verklaringen van Abrini gelekt: "In mijn hoofd wist ik dat mijn vrienden op weg waren naar de dood"

De terrorist met het hoedje. Zo staat Mohamed Abrini (32) bij ons bekend na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Maar de man uit Molenbeek had ook een sleutelrol bij de aanslagen in Parijs. “We vertrokken naar Frankrijk met drie auto’s. Als een konvooi des doods”, zo staat in zijn verklaring aan de onderzoeksrechter die uitlekte in de Franse pers.

Dirk COOSEMANS

Abrini kwam het eerst in beeld bij de aanslagen van Parijs, toen heel de wereld op zoek was naar de voortvluchtige Salah Abdeslam. Maar uit beelden van de terrorist een paar dagen voor de Parijse aanslag, genomen door bewakingscamera’s aan de Frans-Belgische grens, zagen speurders ook een kompaan: Abrini, die in Molenbeek bij Salah om de hoek woonde.

Enkele keren zijn beiden over en weer gereden om de plekken van de aanslagen te verkennen en schuiloorden te zoeken. Abrini reed ook mee toen het moordcommando in ons land vertrok op 12 november, een dag voor de aanslagen in Parijs. “Het was het konvooi van de dood. We reden met drie auto’s, wiel aan wiel”, vertelt hij aan de onderzoeksrechter.

Moordcommando

Eerst haalden ze in hun schuiloord in Charleroi nog andere leden van het moordcommando op, dat uiteindelijk uit acht mensen zou bestaan. “Iedereen was daar in het appartement. Die mensen waren mijn laatste vrienden. In mijn hoofd wist ik toen dat ze op weg waren naar de dood.” De auto met Abrini aan boord reed daarop naar een schuiloord in Bobigny.

“Mijn compagnons waren heel kalm. Ze maakten eten klaar in de keuken en keken tv. Ik omhelsde ze een laatste keer en vertrok terug naar Brussel”, verklaarde Abrini.

De volgende dag, 13 november, vallen er 130 doden bij de aanslagen in Parijs. Het land is in shock. De opsporingsfoto van Abrini prijkt overal, naast die van Abdeslam. In Brussel verblijft Abrini bij het commando dat samen met hem de aanslagen in Brussel en Zaventem zal uitvoeren. Daar ziet hij ook zijn vriend Salah terug, die nadien arriveerde dankzij een lift van vrienden. “Abdeslam zag er bleek uit... en moe. Hij keek me aan en zei:‘We hebben het geflikt’.”

Naaimachine

Hun schuiloord was een appartement in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek. “In dat appartement stond een naaimachine. Het meest vriendelijke object daar”, klinkt het luchtig in de verklaring aan de onderzoeksrechter. “Want op de verdieping stond er ook een bak met poeder voor de explosieven en de ontstekingsdraden. Het was er heel klein, vochtig ook en we waren er met zes.”

De overblijvers splitsten zich uiteindelijk op in twee groepen. Mohammed Belkaïd, Salah Abdeslam en Sofien Ayari bleven in Vorst. De eerste stierf door politiekogels op 15 maart. De andere twee konden nog ontkomen, maar zouden enkele dagen nadien opgepakt worden in hun laatste schuiloord in de Vierwindenstraat in Molenbeek.

Mohamed Abrini en zijn kompanen Najim Laachraoui en Osama Krayem konden wel voortvluchtig blijven en verborgen zich in de Max Roosstraat in Schaarbeek, waar de broers El Bakraoui al zaten. Toen ze hoorden dat Salah gevat was, vulden ze hun tassen met explosieven en bestelden ze op de ochtend van 22 maart een taxi naar Zaventem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer