Zuhal Demir: “Familie verloren bij aardbeving in Turkije, als het lukt wil ik naar daar”

Zuhal Demir: “Familie verloren bij aardbeving in Turkije, als het lukt wil ik naar daar”

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) was zondag te gast bij De Zevende Dag en vertelde daar over de familieleden die ze verloren is bij de zware aardbevingen in Turkije. Indien mogelijk, zou de minister graag naar het getroffen gebied afreizen.

LEES OOK. Premier De Croo pleit voor snelle opvang in de regio voor slachtoffers aardbeving in Turkije en Syrië

Demir heeft zelf Turks-Koerdische roots en de familie van haar vader is afkomstig uit de getroffen regio. “Mijn tante woont in Hatay. Mijn vader is zeker al twee neven verloren. Er wordt nog gezocht naar familieleden, buren, kennissen. Voor heel Turkije is dit een bijzonder groot menselijk drama”, zei de minister in De Zevende Dag. Ze zat er naast Meyrem Almaci van Groen en vertelde ook hoe ze over de partijgrenzen heen proberen hulp te voorzien voor de slachtoffers.

“Ik kreeg al vrij vroeg ’s morgens telefoons om te vragen hoe het met ons was, maar ook met de vraag wat mensen konden doen. Veel praktische vragen. Ik heb daarom relatief snel de collega’s over de partijgrenzen heen gecontacteerd. Mensen weten niet waar ze kunnen doneren, weten niet wat er gebeurt, ...”, zei Almaci. “Laat ons een beetje licht scheppen in de duisternis en aangeven wat er nodig is.”

“Ik heb hier voldoende aan mijn hoofd, maar als het lukt zou ik graag naar daar willen gaan”, zei Demir nog. “Maar we zullen in eerste instantie zelf niet veel kunnen doen. Het is nu vooral belangrijk om dokters en verplegers naar het gebied te sturen. Dat heb ik ook tegen mijn vader gezegd, die aan het zoeken is hoe hij hulp tot in het dorp kan brengen”, zei ze. “De dagen tikken weg. Ze willen daar voorlopig ook niet weg. Ze blijven zoeken. Ik kan alleen maar zeggen dat hier in Vlaanderen, maar ook ginder, heel het land rouwt.”  (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER