Hoe begin je aan een voedselbos in eigen tuin? En waar moet je zeker op letten? Tuinexperte licht toe: “Zelfs in de winter kan je élke dag iets oogsten”
Wie geen zin heeft om altijd naar de supermarkt of pluktuin te lopen is misschien wel gebaat bij een voedselbos in eigen tuin. “Dat bestaat meestal uit 7 lagen, en uit elke laag kan je heel wat eetbaar groen, kruiden, fruit, bessen en noten halen”, legt onze tuinexperte Laurence Machiels uit. Hoe begin je daaraan? En waar moet je rekening mee houden? Ze deelt nuttige tips.
Een voedselbos lijkt op een natuurlijk bos, maar dan wel eentje met tot wel zeven lagen verschillende, voornamelijk eetbare planten die over en onder elkaar groeien. “Op die manier kan je op een beperkte ruimte veel kweken dat eetbaar is”, vertelt Laurence. “In een voedselbos spit je niet, maar houd je het onkruid onder controle met maaien en mulchen. Dat laatste is een kringlooptechniek waarbij je de tuinbodem gaat bedekken met een laagje plantaardig of ander materiaal met eenzelfde werking. Er komen geen meststoffen of bestrijdingsmiddelen aan te pas.”
Door de hoge diversiteit blijven de voedingsstoffen in de bodem op die manier in balans, en zijn de planten weerbaarder tegen ziekten en plagen, tegen droogte of erg veel regen. “Een goed aangelegd voedselbos houdt zichzelf met andere woorden in stand. Al komt er ook wat onderhoud bij kijken. Fruitbomen en bessenstruiken moet gesnoeid worden, en jonge bomen en struiken hebben na het aanplanten water nodig.”
Hoe begin je aan een voedselbos?
Een voedselbos begint eerst en vooral bij de ontleding van de bodem. “Daarvoor kan je een tuindoosje voor 87 euro kopen via een website zoals www.bdb.be. Niet elke plant gedijt in kalkrijke of zure, rijke of arme grond. Plant dus niet zonder een goed uitgewerkt ontwerp. Waar zijn de droogste en de natste plekken, waar valt het meeste licht?”
Als je op die vragen een antwoord hebt, kan je beginnen. En dat doe je met de grootste bomen en hagen. “Plant ze aan de zijde met de meeste wind, en aan de noordrand. Aan de zuidkant komen de kruiden en bessen die zon nodig hebben. Laat genoeg ruimte open, fruit heeft licht nodig. Vorstgevoelige struiken en bomen plant je pas later, wanneer het bos wat meer beschutting geeft. Voor een volwaardig voedselbos heb je 0,5 ha nodig. Daar geeft www.bosplus.be ook subsidies voor, tot en met 5.650 €/ha. Is je terrein kleiner dan 500 m²? Zet dan in de plaats van één hoge boom enkele lagere bomen, met daaronder de vele lagen. Een voedselbos vraagt de eerste jaren wat werk, daarna houdt het zichzelf grotendeels in stand.”
Hoe kweek je voeding in een voedselbos?
In een voedselbos kweek je voedsel in zeven lagen. “Onderaan groeien eetbare wortels, knollen en paddenstoelen. Daarboven komen bodembedekkers (tot 20 cm), zoals bosaardbeien en lage bessenstruiken als bosbessen. De kruidlaag daarboven gaat tot 1 meter, met nuttige planten die voeding aan de bodem geven, zoals smeerwortel, brandnetel, en doorlevende groenten zoals zuring, oerprei, Egyptische ui, kardoen, artisjok, asperge, doorlevende kervel en selder, eeuwig moes, zeekool, rabarber, en ga zo maar door.”
In de struiklaag (tot 3 meter hoog) groeien bessenstruiken. “Dat gaat van aalbessen en cassis tot olijfwilg, gojibes, jostabes en honingbes. De tussenlaag telt grote struiken en bomen die tot 8 meter hoog zijn: appel, peer, pruim, hazelaar, vijg, mispel, kweepeer, moerbei, kornoelje, vlier, de augurkenstruik, kaki, amandel, abrikoos, pawpaw, ... Grote bomen met walnoot, linde, kastanje of kers vormen meestal de hoogste kruinlaag. Die zorgt voor beschutting en schaduw, en voor bladeren, die een essentiële humuslaag en voeding voor het bos vormen. Klimmers zoals kiwi(bes), druiven en Japanse wijnbes slingeren zich tussen de lagen heen.”
Voor een beginnende voedselbosser is het belangrijk om regelmatig een rondje te houden om alles goed te bekijken, er valt elke dag wat te oogsten, ook in de winter.
Wanneer moet je oogsten wat je gezaaid hebt?
Door de veelheid aan eetbare planten is het voor een beginnende voedselbosser belangrijk om regelmatig een rondje te houden om alles goed te bekijken volgens Laurence. “Er valt elke dag wat te oogsten, ook in de winter. De kunst zit erin om dat te zien. Vaak pluk je van veel dingen maar een beetje, zoals blaadjes spinaziezuring, eeuwig moes, veldkers, Turkse raket of barbarakruid. Soms vallen er heel veel bessen, appels en noten te plukken en te verwerken. Al is delen nog leuker, want een voedselbos heeft vaak ook een sociale functie. Niet alle planten moeten trouwens voedsel voor de mens leveren, sommige plant je als nectarbron voor bijen en hommels, of bessen voor de vogels.”
In een voedselbos hebben planten liefst meerdere functies. “Door de grote plantenvariatie vinden tal van vogels, kleine zoogdieren, amfibieën en nuttige insecten er hun plek. Die houden dan weer op hun beurt plaagdieren in evenwicht.”
Bijzondere noten- en fruitbomen vind je o.a. bij www.planten-debock.be, bessenstruiken bij www.deverwildering.be, www.denoudenkastanje.be en www.kwekerijzoetewei.be. Inheemse vaste planten bij www.ecoflora.be en www.bloemerij.eu.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
WEEKENDTIP. 8 adressen waar je zélf je groenten, fruit en kruiden kan gaan plukken: hoeveel kost dat en waarom zou je dit overwegen?