Lisa Ignoul en Norah Timmermans hopen tijdens de SID-in antwoorden te krijgen op al hun vragen over het hoger onderwijs.© Sven Dillen

Scholieren trekken deze week naar SID-in: “Hoe leer ik leren in hoger onderwijs?”

Hasselt -

De Limburgse zesdejaars trekken deze week met een vracht aan vragen naar de SID-in beurs in Genk. “Hoe ga ik om met zoveel verandering nu ik de stap naar hoger onderwijs zet? Hoe leer ik leren nu mijn lesdag niet meer uit zeven lesuren bestaat en ik meer vrije tijd heb”, vraagt Lisa Ignoul van i-MaS in Hasselt zich af.

Geert Houben

Van 16 tot 18 februari dit jaar kunnen de laatstejaars secundair onderwijs zich weer informeren op de SID-in beurs in de Genkse Limburghal. Aan de standen van onder meer PXL, UCLL, LUCA en UHasselt krijgen ze hulp om één van de belangrijkste keuzes uit hun nog jonge leven te maken. “Ik ben benieuwd naar de vele veranderingen die de overstap naar het hoger onderwijs met zich zullen meebrengen. Nu heb ik zeven uur les per dag. Vanaf september zal ik minder lesuren en meer vrije tijd hebben. Hoe ga ik daarmee om? Hoe leg ik me discipline op om toch maar te studeren tijdens de vrije uren? Kortom, hoe leer ik leren”, vraagt de Hasseltse Lisa Ignoul (18) zich af. Schoolgenote Norah Timmermans zit intussen al in de boeken om de overstap succesvol te maken. “Ik ben aan het bijblokken, want ik zet de stap van TSO naar universiteit. Ik wil klaar zijn om aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen.”

Vrije tijd

Hoewel de aanpak per vak vaak anders is, zijn er wel een aantal stappen en strategieën die kunnen helpen om zo efficiënt mogelijk te studeren. “Splits je dag op in drie delen”, adviseert Elke Martens, relatiebeheerder secundair onderwijs van Hogeschool PXL. “Besteed gemiddeld 8 uur per dag aan je studie. Dat is naar de les gaan en ook de zelfstudie achteraf. Neem voldoende nachtrust, want ook dat is essentieel om de leerstof te verwerken. Als je zo’n 8 uur voorziet om te slapen, dan heb je nog altijd 8 uur over om je te ontspannen.” “Maak een planning en maak deze zeer concreet”, pikt Rita Janssen van Hogeschool UCLL in. “Plan wanneer je bijvoorbeeld aan een paper gaat werken. Gebruik je vrije tijd zinvol. Voorzie een gezonde ontspanning en vul je avond niet altijd met enkel sociale media, gamen of netflixen.”

Begeleiding

Hoe je het draait of keert, studeren in hoger onderwijs vraagt om een extra inspanning. Gelukkig sta je niet alleen. “Aan Hogeschool PXL oefenen we met de studenten in de leerateliers op ‘actief studeren’. Je leert er de leerstof op verschillende manieren te verwerken. In eerste instantie blader je door je cursus om je te oriënteren. Zo kom je te weten waarover het gaat. In een tweede fase ga je de leerstof grondig verwerken. Dat kan door te lezen en te begrijpen, te structureren, te schematiseren, te relateren en te analyseren en te memoriseren. En in een derde fase volgt de herhaling.” Durf ook te vragen. Zowel aan docenten als aan medestudenten. “Aan Hogeschool UCLL is er het aanbod om een studeervaardigheidstest af te leggen. Vervolgens gaan we aan de slag met aandachtspunten die we daar ontdekken. Dat kan op zelfstandige basis of via begeleidingsaanbod van een studiecoach”, weet Rita Janssen.

Vallen en opstaan

Bij LUCA School of Arts in Genk zien ze een voordeel in hun relatieve kleinschaligheid. Campus C-Mine in Genk telt 450 studenten. “Onze klassen zijn relatief klein. Dat maakt dat we kort op de bal kunnen spelen op de noden en behoeften van studenten: adviseren, coachen, begeleiden,... Iedereen kent hier iedereen. De stap naar de docent is kleiner. Zij weten ook wie er allemaal in de klas zit. Dat maakt het brossen wel moeilijker”, lacht algemeen opleidingshoofd Dirk Reynders. Bij UHasselt wijzen ze op de voordelen van hun examensysteem. “Hier weet je in het eerste bachelorjaar binnen de tien weken waar je staat. Je hebt na tien weken examens en krijgt dus vlot feedback. Zo kan je het leerproces bijsturen. Je kan snel groeien en snel schakelen. Leren doe je met vallen en opstaan. Stel je doelen en ga ervoor”, adviseert Veerle Smeers, studiebegeleider aan UHasselt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer