Treinbegeleider en onderstationchef aangevallen door reiziger in station van Mol: "Wij willen nultolerantie voor agressie" 

In het station van Mol zijn een treinbegeleider en een onderstationschef het slachtoffer geworden van agressie. Het incident gebeurde zondagavond op het perron na een discussie met een reiziger. Uit protest zijn een aantal treinen gisteravond afgeschaft. 

Rond 17.15 uur zijn een treinbegeleider en de onderstationchef in het station van Mol fysiek aangevallen door een reiziger die om informatie kwam vragen. Waarom de man agressief werd, is nog niet duidelijk. De agressie lokte heel wat verontwaardiging uit bij het personeel, zegt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. "De trein van Mol naar Hasselt, die begeleid werd door de aangevallen treinbegeleider, werd afgeschaft. Als gevolg van het incident legden ook andere collega's het werk neer en er werden nog enkele treinen afgeschaft." De politie kwam ook tussenbeide.

Bij de NMBS zien ze steeds meer gevallen van agressie. "Het is een tendens die we heel duidelijk merken. Voor ons kan het echt niet dat mensen die gewoon hun werk doen, die instaan voor de veiligheid van de reiziger, klappen krijgen en worden uitgescholden. Elk geval moet streng vervolgd worden." Bij gevallen van agressie kan het personeel van de NMBS beroep doen op Securail, de eigen veiligheidsdienst van de vervoersmaatschappij. Daarnaast leren werknemers ook hoe ze ontvlambare situaties in de kiem moeten smoren.

"Te weinig veiligheidspersoneel"

Ook vorige week was er een geval van agressie tegen een treinbegeleider. De man werd in het station van Lier in elkaar geslagen, toen de trein tussen Brussel en Mol daar halt hield. Een passagier die bijna te laat was, kreeg toch nog de kans om op te stappen van de treinbegeleider. Maar de passagier deelde plots een klap uit, waardoor de treinbegeleider op het perron terecht kwam en gewond naar het ziekenhuis moest.

Agressie tegen spoorpersoneel is schering en inslag. Vorig jaar waren er 1900 meldingen. De NMBS heeft net een campagne gelanceerd rond agressie tegen het spoorwegpersoneel. Günther Blauwens, voorzitter van de vakbondsafdeling ACOD Spoor, vindt de campagne een goed initiatief, maar wijst erop dat dit maar een tijdelijke oplossing is. 

"Onze samenleving is heel erg gepolariseerd geworden. Mensen kunnen heel grof zijn. De NMBS investeert wel in psychologische opvang van personeel dat slachtoffer wordt van agressie, maar dat lost het probleem niet op. Passagiers moeten weten dat er tussengekomen kan worden, maar er is te weinig veiligheidspersoneel."

"De overheid moet investeren in meer personeel op de trein en in het station. De besparingen van de voorgaande regeringen hebben ertoe geleid dat er een stuk sociale controle wegvalt, doordat er minder personeel kan ingezet worden op het terrein. Door de besparingen op de spoorwegpolitie zijn er minder interventiemogelijkheden als het dreigt fout te gaan." 

Meest gelezen