Copyright Corredor99/MediaPunch 2023

De La Soul-rapper Trugoy the Dove (54) is overleden, bekend van hits als "Me myself and I" en "Ring ring ring" 

De Amerikaanse rapper David Jolicoeur, ook bekend als Trugoy the Dove of Plug Two, is overleden. Hij was een van de leden van De La Soul bekend van hits als "Me myself and I" en "Ring ring ring (ha ha hey)". Hij werd 54 jaar. Een doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt, maar hij had al langer gezondheidsproblemen.

Jolicoeur richtte De La Soul samen op met zijn vrienden Kelvin Mercer en Vincent Mason in de middelbare school. Met hun debuutalbum "3 feet high and rising" uit 1989 braken ze onmiddellijk door. Het nummer "Me, myself and I" werd wereldwijd een grote hit. Ze vielen op in de rapwereld door hun positieve teksten. Ze gebruikten samples van onder meer Johnny Cash, Steely Dan en Hall & Oates. 

BEKIJK - De videoclip van "Me, myself and I" van De La Soul:

Hun samples veranderden het rapgenre, maar ze brachten de groep ook in de problemen. De Amerikaanse rockband The Turtles vervolgde hen omdat ze zonder toestemming een stukje van hun muziek gebruikt hadden. Later had De La Soul het ook moeilijk om hun muziek uit te brengen op streamingplatformen, omdat het niet altijd duidelijk was of ze toestemming hadden gevraagd voor het gebruik van bepaalde samples aan de orginele artiesten.

"3 feet high and rising" was het grootste commerciële succes van de groep en een heel invloedrijk album in de hiphop. Voor hun volgende album, "De La Soul is dead", gooiden ze het over een andere boeg. Ze wilden komaf maken met hun hippie-imago. Het album was veel donkerder. Een bekende hit hieruit is "Ring ring ring (ha ha hey)". De La Soul bracht in het totaal acht albums uit. Het laatste dateert van 2016.

BEKIJK - De de videoclip van "Ring ring ring" van De La Soul:

De La  Soul was 6 keer genomineerd voor een Grammy. In 2006 wonnen ze het beeldje voor "Feel Good Inc." van Gorillaz waar ze mee op zingen. Vorige week was de groep nog onderdeel van een hiphop-tribute tijdens de uitreiking van de Grammy Awards. Jolicoeur was daar echter niet bij. Hij sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Hij had hartproblemen. 

Meest gelezen