Piet Huysentruyt brengt eigen wijn uit bij Aldi: “Toegankelijk in prijs én in smaak”
Nadat Piet Huysentruyt in een nieuw seizoen van SOS Piet het grote publiek opnieuw leerde koken, leert hij hen nu ook drinken: en wel van zijn eigen gemaakte wijn. Vanaf 24 februari koop je de wijn van de chef bij supermarkt Aldi. Hoe heeft hij die wijn gemaakt? Welke smaak mag je verwachten? En wat mag dat allemaal kosten?
Al van bij zijn eerste SOS Piet-periode liep de televisiechef rond met het idee om een eigen wijn uit te brengen. Maar pas nu, op zijn zestigste was het juiste moment aangebroken om zijn wijndromen waar te maken. “De Piet’se Wyn heb ik helemaal zelf geselecteerd. Ik werk samen met Allée Bleue, mijn favoriete wijnmaker hier in Franschhoek. Samen hebben we zowel voor de witte als voor de rode wijn vijf mengelingen gemaakt, dan heb ik mijn favoriet gekozen en helemaal op punt gezet tot ik kon zeggen: dit is écht mijn wijn.” Geen eigen wijngaard dus voor Piet, maar wel een bevriende boer en wijn die iedereen kan kopen bij Aldi. “Dat past beter bij mij, al ben ik een sterrenchef, ik blijf ook gewoon Piet.”
Dit is niet zomaar een willekeurige wijn waar ik een etiket met mijn naam op heb laten plakken, ik weet dat er kwaliteit in zit.
Het is niet alleen voor Piet een primeur om zijn eigen wijn in de winkelrekken te hebben liggen, ook voor de wijnboer is het een unieke ervaring. “Ik ben maar bij één wijnboer langsgegaan met mijn voorstel. Die keuze was simpel: mijn favoriete wijnboer hier in de streek. Ik heb hem gezegd, als ik het doe, doe ik het met jou. Het is een kwestie van vertrouwen, ik heb de druiven zelf zien groeien, ben langsgegaan bij de oogst. Dit is niet zomaar een willekeurige wijn waar ik een etiket met mijn naam op heb laten plakken, ik weet dat er kwaliteit in zit.”
Hoeveel betaal je voor een fles wijn van Piet Huysentruyt?
Vanaf vrijdag 24 februari ligt de wijn in de rekken van supermarkt Aldi, zolang de voorraad strekt. Per fles - zowel voor de witte als de rode - betaal je 7,99 euro. “Ik vind dat schitterend: het is een prijs die voor iedereen betaalbaar is. Je vindt nog wel wijnen in de supermarkt voor die prijs, maar niet van die kwaliteit. Bovendien moet je altijd binnen dezelfde druivensoort vergelijken. In het verleden heb ik andere goede samenwerkingen gehad met Aldi: ijsjes, mijn vispannetje, potten, ... Dat heeft altijd goed gewerkt.”
Bij welke gerechten schenk je de wijn in?
Die toegankelijkheid zit niet alleen in de prijs, maar ook in de smaak van de twee wijnen. “Het mooie is dat je de wijn met alles kan combineren, ik heb gekozen voor het ‘iedereen-gevoel’. De witte wijn kan je als aperitief drinken, maar ook bij vis of een salade. Het is een chenin blanc met een klein percentage sauvignon blanc, net om dat frisse, fruitige gevoel te benadrukken. Er was ook een mengeling van chenin blanc met viognier, eigenlijk mijn lievelingsdruif, maar dat was een eetwijn, die kan je niet als aperitief drinken.”
De rode wijn is een pinotage, een typische druif uit Zuid-Afrika. Ook voor deze blend was het een hele zoektocht naar het juiste smakenpalet voor de chef. “Eigenlijk ben ik geen fan van pinotage, maar wel van die van mij”, voegt hij er lachend aan toe. “Hij is heel rond van smaak, met weinig tannines, veel kruidige toetsen met een hint van chocolade. Hij past bij alles: een stukje krokant gebakken skrei, stoofpotje of een steak bearnaise. En geloof mij: ik heb al véél combinaties geprobeerd.” (lacht)
Als deze wijn het goed doet, komt er misschien een vervolg tegen de zomer, wie weet mét een rosé in het aanbod.
Hoelang kan je de wijn bewaren?
“De rode wijn kan je tot 5 jaar lang bewaren. Witte wijn is sowieso niet bedoeld om te bewaren, dus ik zou hem toch binnen de twee jaar opdrinken.” Een wijnkelder leg je er dus niet meteen mee aan. “Die wijn past bij mij: hij is gemaakt om op te drinken, niet om in je kelder te leggen en ernaar te kijken.”
Kom je Piet tegen op een zomers terras, dan is de kans groot dat hij zelf een glas rosé in de hand houdt. “Dat is inderdaad mijn lievelingswijn, maar februari is niet het moment daarvoor. Als deze wijn het goed doet, komt er misschien een vervolg tegen de zomer, wie weet mét een rosé? Dat hangt niet van mij af, maar van de verkoop. Gelukkig zegt mijn verkoopshart dat het goed zit.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er heerlijk kan vertoeven? Dan is het reinigen een mooie eerste stap. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de lentezon. -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
-
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
-
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Jobat
Werken op een feestdag: hoeveel extra loon mag je verwachten?