Kenny Putseys en Carina Jankowski van Vooruit Diest bij pand de Roos, waar al 4 jaar een gele stelling voor staat
Luc Weyens

Vooruit voert actie tegen leegstand van handelspanden in Diest

Leden van de oppositiepartij Vooruit hebben in Diest actie gevoerd tegen de leegstand van handelspanden. Volgens de partij staat ruim 10 procent van de handelspanden in Diest leeg. Dat moet veranderen, vindt Vooruit.

De partij Vooruit, die in Diest in de oppositie zit, klaagt de leegstand van handelspanden in de stad aan. Ruim één op de tien handelspanden staat volgens de partij te huur of te koop. Onder het motto "Pand zoekt partner" grijpt de partij Valentijn aan om nieuwe huurders of eigenaars voor de leegstaande panden te zoeken.

Belasting op leegstand

Het stadsbestuur van Diest verhoogde onlangs nog de belasting op leegstand. "Een goeie maatregel", vindt Kenny Putseys van Vooruit in Diest. "Maar het verontrust me dat dit op sommige eigenaars helemaal geen effect lijkt te hebben. We voeren daarom actie op de Grote Markt van Diest, waar het historische pand de Roos nu al ruim 4 jaar leegstaat. Bovendien staat er een grote gele stelling voor de gevel om de stabiliteit van het beschermde gebouw te verzekeren. Aan dat gele gedrocht wordt niets gedaan", klaagt Putseys.

Meer inspraak

"Het stadsbestuur moet meer naar de handelaars luisteren", vindt Putseys. "Zij zijn tenslotte de experts. Daarnaast kan de stad subsidies geven om investeerders te lokken. En ook de communicatie van de eigenaars kan beter. Op sommige leegstaande winkels hangt niet eens een bordje met te huur of te koop. Ik ben zelf oud-winkelier. Ik wil dat Diest een mooie, aantrekkelijke stad blijft waar de mensen graag naartoe komen om iets te kopen of om iets te eten en drinken", besluit Putseys. 

Meest gelezen