Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Italiaanse oud-premier Berlusconi brengt regering-Meloni opnieuw in verlegenheid met opmerking over Zelenski

Met een opmerking over de Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de gewezen Italiaanse premier Silvio Berlusconi de regering van zijn coalitiepartner Giorgia Meloni in verlegenheid gebracht. Berlusconi liet zich ontvallen dat Zelenski schuld draagt voor de Russische invasie in Oekraïne. 

De Oekraïense president Volodimir bracht vorige week voor het eerst een druk besproken bezoek aan de Europese instellingen. Hij had daar ook een ontmoeting met de Italiaanse premier Giorgia Meloni.  

Een onderhoud dat niet op de goedkeuring van Berlusconi kon rekenen, zo liet hij gisteravond weten. "Als ik premier was geweest, zou ik nooit met Zelenski zijn gaan praten, want ik beoordeel de houding van deze man als zeer negatief", verkondigde hij. Volgens Berlusconi was er geen oorlog geweest als Zelenski "was gestopt met de twee autonome republieken in de Donbas aan te vallen."

BEKIJK - "Ik beoordeel de houding van Zelenski als zeer, zeer negatief", zegt Berlusconi:

Videospeler inladen...

Met zijn uitlating brengt Berlusconi de regering van premier Giorgia Meloni in verlegenheid, waar zijn eigen partij Forza Italia deel van uitmaakt. Meloni profileert zich van bij het begin van de oorlog als pro-Oekraïne en pro-NAVO. Ze haastte zich dan ook om een persbericht uit te sturen waarin ze duidelijk maakt dat Italië Oekraïne krachtig en onafgebroken blijft steunen.    

Ook minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani, nota bene partijgenoot van Berlusconi, verzekerde dat "Italië altijd aan de kant staat van Oekraïense onafhankelijkheid, van Europa, van de NAVO en van het westen."

"Belachelijke beschuldigingen"

"Door Russische propaganda te verspreiden zou Berlusconi moeten begrijpen dat hij Rusland aanmoedigt om zijn misdaden tegen Oekraïne voort te zetten, en dat hij daarvoor politieke en morele verantwoordelijkheid draagt", reageerde Oleg Nikolenko, woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. 

"Berlusconi's belachelijke beschuldigingen tegen de Oekraïense president zijn een poging om Poetins handen te kussen, die tot de ellebogen bedekt zijn met bloed."

Het is niet de eerste keer dat Berlusconi zijn regering tackelt met pro-Russische uitlatingen. Dat hij het erg goed kan vinden met de Russische president Vladimir Poetin is nooit een geheim geweest. Vorig najaar lekte uit dat Berlusconi en Poetin naar aanleiding van Berlusconi's verjaardag cadeaus en "lieve briefjes" over en weer hadden gestuurd. 

Ook toen zag Meloni - op dat moment in volle regeringsformatie - zich genoodzaakt om in een persbericht te beklemtonen dat er in haar regering geen plaats zou zijn voor wie haar visie op het buitenlandse beleid niet aanvaardde.  

Zelenski en Meloni, vorige week in Brussel.

Meest gelezen