Het eerste neergehaalde object was overduidelijk een ballon, over de andere gaan de wildste theorieën rond.
Chad Fish

Witte Huis-woordvoerder weet het zeker: "Ik hou van de film "E.T.", maar geen bewijs van buitenaardse activiteit"

De onbekende vliegende objecten die het Amerikaanse leger de voorbije dagen uit de lucht heeft geschoten, hebben niets met buitenaardse activiteit te maken. Dat heeft het Witte Huis gezegd. "Ik wil zeker zijn dat de Amerikaanse bevolking dit weet en het van ons hoort, want we horen er veel over", zei Witte Huis-woordvoerder Karine Jean-Pierre.

Nadat het Amerikaanse leger op 4 februari al een Chinese ballon uit de lucht had geschoten, werden de voorbije dagen nog eens drie vreemde objecten neergehaald, waarvan één boven Alaska en een ander boven Canada.

In Amerikaanse media werd de voorbije dagen druk gespeculeerd over de oorsprong en aard van de tot nog toe niet geïdentificeerde objecten - er wordt nog gezocht naar de brokstukken. Omdat er nog weinig over geweten is, doen de wildste theorieën de ronde. Zoals daar zijn: buitenaardse activiteiten.

Het leidde ertoe dat een Amerikaanse generaal er tijdens een persconferentie vragen over kreeg van journalisten. Generaal Glen VanHerck wakkerde de speculatie nog wat meer aan door een omfloerst antwoord te geven: "Op dit moment sluit ik niks uit."

Witte Huis-woordvoerster Karine Jean-Pierre was vandaag stelliger. "Ik weet dat er vragen over zijn en bezorgdheid, maar er is geen bewijs van aliens of buitenaardse activiteit in verband met de recente objecten die zijn neergehaald", zei ze tijdens een persconferentie.

Jean-Pierre kreeg de aanwezige journalisten aan het lachen en zag er zelf duidelijk ook de humor van in. "Ik wilde zeker zijn dat jullie en de Amerikaanse bevolking dit wisten en het was belangrijk voor ons om dit hier te zeggen, want we hoorden er van alles over..."

Waarna nog een paar grappen van journalisten volgden: "Zou u het ons vertellen als u het wist?", vroeg iemand. De woordvoerster hield het bij: "Ik hou van de film E.T. en dat is het."

BEKIJK - Witte Huis drukt geruchten over buitenaards leven de kop in:

Videospeler inladen...

John Kirby, woordvoerder van de nationale veiligheidsraad, gooide het daarna over een serieuzere boeg. Maar het Witte Huis kon nog niet veel zeggen over het onderzoek naar de vreemde objecten. Zo kan het nog niet bevestigen of het in alle vier gevallen om spionagetoestellen ging. Volgens de VS was de Chinese ballon dat in elk geval, maar China blijft dat ontkennen.

China beweerde vandaag ook dat het van zijn kant Amerikaanse ballonnen in zijn luchtruim heeft waargenomen, maar Kirby ontkende dat met klem. 

De Canadese premier Justin Trudeau liet eerder op de dag weten dat ploegen onderweg zijn naar de regio in Canada waar een van de objecten is neergehaald. Maar de weersomstandigheden zijn nogal uitdagend, voegde hij eraan toe. 

Meest gelezen