© BELGA

Lat gaat omhoog bij inburgeringstoets: wie wil slagen, moet 82 procent halen in plaats van 55

De lat gaat fors omhoog voor wie als nieuwkomer erkend wil worden in Vlaanderen: in plaats van 55 procent moet je vanaf 1 maart 82 procent halen op de vragen over ‘fundamentele normen en waarden’ op het inburgeringsexamen. Dat schrijft Het laatste nieuws.

gjs

De inburgeringstoets bestaat uit twee delen. Het eerste gaat over wonen, werken, gezondheid en onderwijs. Daar slaag je als je op de 30 praktische vragen 16 juiste antwoorden geeft of meer. Het is het tweede deel, dat draait rond fundamentele normen en waarden’, waar vanaf 1 maart strenger op toegezien zal worden. Dat telt 11 vragen. Op dit moment is het voldoende om er 6 juist te beantwoorden, vanaf 1 maart moet een nieuwkomer er 9 goed hebben.

Hij legt de lat hoger, zegt Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD), omdat “ik wil dat nieuwkomers heel goed begrijpen in welke samenleving ze terechtkomen en welke fundamentele waarden hier gelden”. “Nieuwkomers moéten dit kennen.”

Voor je de toets aflegt, krijg je wel een opleiding van een 60-tal uur. Zowel opleiding als toets zijn verplicht. Doe je het niet, dan pleeg je een inbreuk op het inburgeringstraject en riskeer je een boete tot 5.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer