Gaat de liefde écht door de maag?
De uitspraak ‘liefde gaat door de maag’ gebruikt iedereen weleens wanneer hun geliefde hen lekker eten voorschotelt. Maar klopt daar ook iets van, of is het gewoon een mooi gezegde? En hoe komt het dat je minder honger hebt wanneer je verliefd bent? Maagspecialist Maridi Aerts van het UZ Brussel legt uit.
De 82-jarige Suzanna vertelde onlangs via @instagrannies dat verliefd worden op latere leeftijd nog even heftig voelt als vroeger. “We konden elkaar geen seconde meer missen. Die eerste weken had ik ook vreselijke buikpijn. Ik ging naar de dokter, die dacht dat ik wel eens een appendicitis kon hebben. Hij stuurde me naar de kliniek, waar ze me volledig hebben onderzocht… en niets konden vinden. Bleek dat ik geen vlinders in mijn buik had, maar mussen. Ja, verliefdheid meten, daar heeft de klassieke geneeskunde nog geen apparaten voor.”
Gaat de liefde echt door de maag?
Een prachtig verhaal waar maagspecialist Maridi Aerts meteen bij moet glimlachen. Verliefdheid is een diagnose die ook zij nog nooit bij haar patiënten heeft gesteld. “Als je me vraagt of de uitdrukking ‘liefde gaat door de maag’ in theorie juist is, dan is het antwoord jammer genoeg nee”, lacht de arts. “Liefde en aantrekkingskracht tussen twee mensen is een complex neurobiologisch netwerk. Er zijn verschillende hormonen die daar een rol in spelen, zoals serotonine, noradrenaline en dopamine. Het samenspel tussen al deze hormonen zorgt ervoor dat je je verliefd voelt.”
Je hongergevoel wordt ook geregeld door hormonen, al zijn dat grotendeels andere hormonen. “Dat proces van hongergevoel vindt plaats in het begin van de dunne darm en in je hersenen. Een van de belangrijkste hormonen in dat proces is cholecystokinine, dat zorgt voor het verzadigingsgevoel en wordt aangemaakt in de twaalfvingerige darm.”
Wanneer je verliefd bent, produceert je lichaam oxytocine, het hormoon geeft je hersenen een signaal waardoor je minder eetlust krijgt.
Wanneer je verliefd bent, komen de hormonen van die twee processen met elkaar in aanraking. “Je lichaam produceert dan oxytocine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in die gevoelens van verliefdheid, maar het regelt ook onze eetlust. Het hormoon geeft je hersenen een signaal waardoor je minder eetlust krijgt.”
Het gevoel van vlinders in de buik is dan weer eerder te wijten aan adrenaline. “Wanneer we iets spannend vinden, produceren we adrenaline. Dan trekken de spieren van de maagwand samen, wat door onze hersenen geïnterpreteerd wordt als een tintelend gevoel. Vandaar ook dat mensen soms gewicht verliezen wanneer ze verliefd zijn.”
Is er een link tussen onze eetgewoonten en op wie we verliefd worden?
De maagspecialist heeft wel een vermoeden waar de link tussen liefde en de maag vandaan komt, al heeft die niets met de biologie van ons lichaam te maken. “Eerder met hoe we op sociaal vlak met elkaar omgaan. Ik vermoed dat de uitdrukking verwijst naar het zorgende aspect. In het verleden en misschien vandaag ook nog, wordt zorgen voor iemand die je liefhebt vaak gelijkgesteld aan die persoon voorzien van lekker eten. Als er lekker wordt gekookt voor jou, voel je je geliefd. Of misschien verwijst de uitdrukking naar eten waarin zogenaamde afrodisiaca verwerkt zijn. Dit zijn voedingsmiddelen die, al dan niet terecht, als lustopwekkend worden beschouwd.”
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen vaker verliefd worden op iemand die dezelfde voorkeuren heeft qua voeding.
En toch heeft ook de wetenschap een link gevonden tussen voedingsgewoonten en de partner die ons hart sneller doet slaan en onze eetlust doet verdwijnen. “Onderzoek heeft aangetoond dat mensen vaker verliefd worden op iemand die dezelfde voorkeuren heeft qua voeding.” Ben je zelf iemand die graag op restaurant gaat, houdt van exotische smaken of vooral oplet hoe gezond iets is? Dan is er een grote kans dat je geliefde een gelijkaardige ‘foodvibe’ heeft. “Op zich is dat niet zo verwonderlijk”, besluit Maridi Aerts “Het kan namelijk over heel wat andere levensterreinen ook gezegd worden: je hobby’s, werk, interesses, en ga zo maar door.”
Al is de wetenschap het er niet helemaal mee eens: voor ons gaat liefde toch altijd een beetje door de maag, vooral tijdens een gezellig dinertje bij kaarslicht.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?