Ontruiming van kraakpand in Paleizenstraat begonnen: eerste bussen vertrokken

De ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek is dinsdagochtend begonnen. Het Brussels gewest brengt de overblijvende asielzoekers vandaag onder in drie andere opvangcentra. De eerste bussen zijn intussen vertrokken.

gjs
Bron: BELGA

In de afgelopen dagen en weken zorgde Fedasil ervoor dat 750 asielzoekers een uitnodiging tot opvang kregen. Deze mensen werden geregistreerd tijdens een screening in het kraakpand. De overige bewoners wordt dinsdag gevraagd om vrijwillig te vertrekken. Het Brussels Gewest neemt de ontruiming in handen en brengt de mensen eerst naar een medische keuring. Nadien worden ze ondergebracht in drie Brusselse opvangcentra die mede worden gefinancierd door de federale dienst asiel en migratie. 

Rond het kraakpand is het intussen druk. De politie heeft een deel van de Paleizenstraat afgesloten, omdat er tientallen tot honderden asielzoekers op straat staan. De eerste drie bussen zijn vertrokken en het was stevig drummen om erop te geraken. De asielzoekers wachten nu op de volgende bussen. Normaal zijn het mensen met een blauw bandje die recht hebben op opvang van het Brussels gewest, maar het lijkt erop dat ook heel wat niet-bewoners van het kraakpand op de ontruiming zijn afgekomen om verzorging en onderdak te krijgen.

Woensdag volgt de laatste ontruiming en zullen de politiediensten aanwezig zijn om de laatste bewoners buiten te zetten. Nadien wordt het gebouw ook vergrendeld, zodat niemand er nog in kan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer